Mejla

Kalle Karlsson

Karlsson: Den här triumfen är så efterlängtad

Publicerad:
Uppdaterad:

När fotbolls-England och de egna fansen tvivlade som mest – då vaknade Arsenal.

För första gången i höst fick de ihop både offensiven och defensiven.

Når de upp i den här nivån framöver är de tillbaka i Champions League nästa säsong.

1 av 2 | Foto: IAN KINGTON / IKIMAGES

Det har inte varit någon enkel höst för Arsenalsupportrarna.

Förra säsongen skulle de slåss om ligatiteln, var det tänkt, istället fick de se sin värsta rival sluta högre upp i tabellen för första gången på 22 år.

Den här hösten har Tottenham, rivalen, tagit nya kliv framåt. Spurs matchade och besegrade Real Madrid och har hyllats av den engelska presskåren.

Arsenal har brottas med en känsla av stagnation. Stjärnorna Mesut Özil och Alexis Sanchez har inte förlängt kontrakten och Arsène Wengers ställning har, som vanligt, ifrågasatts.

Därför var den här triumfen så efterlängtad.

Vänner som lidit

Jag har vänner som har lidit så mycket under hösten att de slutat att titta på sitt kära Arsenal, åtminstone skurit ned rejält.

Nu fick de en insats som ger hopp och mer därtill. Jag kan inte minnas senast Arsenal var så här bra mot toppmotstånd. 

Det fanns anledning att vara skraja för Tottenhams omställningsspel – Spurs har trots allt kontrat bort lag som Dortmund, Real Madrid och Liverpool i höst – men Arsène Wenger valde att tackla utmaningen genom att gå på attack.

Han gjorde det fansen vädjat om, startade trion Alexis Sanchez, Alexandre Lacazette, Mesut Özil, och valde att testa Tottenham på allvar. Hög press och närmast man-man-spel.

Det blev minst sagt lyckat.

Beslutsamt Arsenal

Det var inte bara det att Arsenal var bättre första 25 minuterna. De kändes mer beslutsamma, mer gedigna, än sina grannar i norra London.

Som alltid i den här typen av matcher så behöver man marginalerna på sin sida. Alexis Sanchez fick en lite billig frispark i duellen med den imponerande Davinson Sanchez. Shkodran Mustafi var några centimeter offside när han elegant styrde in en nick i bortre hörnet. Alexandre Lacazette var några centimeter på rätt sida om offsidelinjen innan han serverade Alexis Sanchez till 2–0.

Marginaler, visst, men även en följd av att Arsenal gjorde så mycket rätt.

Mesut Özil var segerorganisatören. Han har ofta varit ifrågasatt under sin Arsenalsejour. Ibland rättmätigt, ibland orättvist. Men när tysken är på humör är det ingen som tvivlar på att han håller högsta nivå. Idag flöt han omkring, smekte ihop one-touch-lösningar och höll i bollen och lugnade ned när det behövdes. Hans framtid är osäker, men han kan fortfarande vinna matcher åt sitt lag.

Men även om offensiven var vass var försvarsspelet minst lika glädjande för Arsène Wenger. Nu fick han äntligen chansen att spela trion Koscielny, Mustafi, Monreal där bak och då framstod Gunners som betydligt tätare. Mustafi var en jätte defensivt, vid sidan av det fina 1–0-målet.

Att offensiven har hög högstanivå är ingen nyhet. Det är defensiven som behöver höja sig för att Arsenal ska kunna utmana i toppen.

Nästan ikapp rivalen

Tack vare segern i North London Derby skiljer det nu bara en poäng mellan Tottenham och Arsenal.

Det är lite förvånande med tanke på hur rapporteringen sett ut under hösten; Tottenham och Mauricio Pochettino har hyllats, Arsène Wenger har sågats. 

Arsenal tog idag ett par steg framåt och visade att ryktet om deras död är betydligt överdrivet.

Manchester City tog ett litet steg närmare en förmodad ligatitel. 

avKalle Karlsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM