Man måste hålla farten!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

I går kunde Aftonbladet avslöja att Carl XVI Gustaf lekte fartkung på E18 på väg mot Stockholm. Enligt vittnen brände han på i 140-160 kilometer i timmen.

Dessutom eskorterades han av Säpo, i polisens bilar. Rallydrottningen Tina Thörner tycker att kungen borde ha tagit mer ansvar för sitt eget, och andras liv.

- Man måste helt enkelt ha självdisciplin och tvinga sig till att hålla farten.

Tina Thörner
Tina Thörner

Jag är en av de få förunnade som får vara med och köra bil fort under organiserade förhållanden.

Ju fortare, snabbare och utan misstag vi far fram, desto bättre gör vi vårt jobb. Vi bygger upp en kunskap genom test och träning som leder till att vi behärskar högre hastigheter, vi reagerar snabbare under svåra och oförutsedda omständigheter, samtidigt som vi genom våra "krascher" också får respekt för vad höga hastigheter kan ställa till med och då känner vi oss ganska bräckliga och sårbara. Vi blir medvetna.

Personligen tror jag att de flesta anser att det är "manligt och tufft" att köra fort, om man sedan behärskar det eller inte funderar man inte så mycket över.

Det blir ett pirr i magen, man utmanar gränser och man får adrenalinet att pumpa runt. Spänning? Visst är det lätt i dagens moderna, välpreparerade och säkra bilar att gasfoten blir tung och man inte märker att det går trettio kilometer för fort. Man måste helt enkelt ha självdisciplin och tvinga sig till att hålla farten.

För mig är det ingen skillnad på människor med eller utan titel, folk eller kungafamilj. Vi måste ju alla stå till svars för våra handlingar. För mig är det den som sitter bakom ratten som gör ett val, ett val att köra för fort eller att hålla hastigheten. Om jag kör över min förmåga tar jag en stor risk och med det menar jag att man utmanar ödet för sitt eget och andras liv. Det är ju det värdefullaste man har, för man får bara ett!

Sedan har vi ju lagar som man ska följa. Men frågan för mig är om jag klarar av en sladd eller att få punktering i 160-180 kilometer i timmen och om det kommer ut något oförutsett i vägen, klarar jag då av en undanmanöver? Är man klar över detta och känner att man kan hantera situationen, då är man väl beredd att ta konsekvenserna.

Mitt råd till alla är att göra som kungafamiljen och investera i kunskaper gällande bilar och beteende bakom ratten. Det tycker jag är väldigt bra, för denna kunskap kommer inte av sig själv. Bara så blir man en erfarnare chaufför!

Men att sedan använda allmän väg att utöva kunskapen på, som kungen gjorde, var inte rätt beslut. Allas våra liv är mera värdefulla än att få en inre tillfredsställelse under en kort tid bakom en bilratt.

Tina Thörner (rallyförare)

Publicerad: