En död i upplopp

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Bråk mellan polska fotbollshuliganer slutade i tragedi

1 av 2

Fotbollshuliganerna hade laddat i veckor inför matchen.

Beväpnade med yxor, knivar, slagträn och stenar drabbade de samman.

En 20-årig man dog, elva personer skadades allvarligt och 120 personer greps.

Bilden kunde kommit från krigets Irak. En ensam ung man ligger döende i gatsmutsen.

Men den kommer från Wroclaw, en vanlig polsk stad där det inte är krig, men där det var fotbollsmatch i går.

Yxor, knivar och andra tillhyggen

I det sammanhanget blir den 20-årige mannens död ännu mer meningslös, och en påminnelse för fotbollens beslutsfattare om att huliganproblemen är långt ifrån lösta.

Supportrar till division två-lagen Slask Wroclaw och Arka Gdynia drabbade samman i går i samband med att deras lag möttes. Flera hundra personer deltog i bråket, beväpnade med yxor, knivar och andra tillhyggen.

De så kallade supportrarna hade uppmanat folk att komma till Worclaw och slåss och i går intogs stadens gator. Många av huliganerna kom aldrig ens till stadion. Grannar, butiksinnehavare och barägare flydde och tog skydd när huliganerna stormade fram, kastade sten, slogs och krossade saker i deras väg.

Även suppotrar från andra lokala lag, som Lech Poznan, deltog i bråket. Polisen, som var vid stadion, kom sent och attackerades med stenkastning.

Långa fängelsestraff

En 20-årig man från Poznan skadades så allvarligt att han dog. Han levde när han kom till sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. Många andra är skadade och polisen har gripit 120 huliganer.

Ryszard Zaremba, talesman för stadens polis, säger att de gripna alla ska ställas inför rätta och att flertalet har tunga böter och långa fängelsestraff att vänta. Polska fotbollförbundets ordförande, Michal Listkiewicz, säger till polska nyhetsbyrån PAP:

- De här personerna mördar polsk fotboll och all vår sport.

Jennifer Wegerup

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.