Amerikanska soldater landsatta på Haiti

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I natt anlände 200 amerikanska marinkårssoldater till Haiti, som en förtrupp till FN:s internationella fredsstyrka.

Soldaterna säkrade snabbt den flygplats där president Aristide klev ombord på det flygplan som förde honom ur landet.

Aristide anlände som väntat till Centralafrikanska republiken tidigt i morse.

Den FN-styrka som skickas till Haiti ska stoppa våld, plundring och kaos och godkändes enhälligt vid ett snabbinkallat möte med FN:s säkerhetsråd. Mandatet gäller i tre månader, därefter ska en ny stabiliseringsstyrka ta över.

USA, Frankrike, Kanada och Brasilien väntas skicka trupp till Haiti för att fylla det maktvakuum som uppstått sedan president Jean-Bertrand Aristide flytt landet.

Presidenten kom på måndagsmorgonen till Centralafrikanska republiken, där han och hans fru förväntas stanna i ett par dagar. Därefter antas resan fortsätta till Sydafrika, även om det sydafrikanska utrikesdepartementet inte säger sig känna till några planer på att Aristide ska ges asyl i landet.

Våldsamheter

Avresan utlöste upploppsstämning på Port-au-Princes gator. Arga Aristide-anhängare med gevär och machetes löpte amok och under några våldsamma timmar dödades minst tolv människor medan många fler skadades. Folk plundrade varulager och banker. Några personer sågs springa genom gatorna med väskor fulla med sedlar.

Skottlossning hördes långt in på kvällen, men under natten tycktes utegångsförbudet hålla.

Aristide förklarade i ett avskedsbudskap uppläst av premiärminister Yvon Neptune att han avgått ''för att undvika blodspillan''.

-Författningen bör inte drunkna i det haitiska folkets blod.

Bush tröttnade

De amerikanska soldater som skickats till Haiti har upprättat sitt högkvarter på flygplatsen, tillsammans med ett 50-tal kanadensiska elitsoldater som redan fanns på plats för att skydda kanadensiska medborgare. Under måndagen väntades även franska styrkor till ön.

President George Bush har motvilligt gått med på att sända trupp. USA har händerna fulla med militära insatser i Irak och Afghanistan. Men efter att ha avvaktat i flera veckor fick Bush nog av Aristides agerande i helgen och klargjorde att hans tid var ute, rapporterar TT:s utsände i New York.

Frankrike anser sig ha ett visst ansvar eftersom Haiti var fransk koloni till för 200 år sedan.

Hur stora styrkor som sänds in i Haiti är oklart. USA har över 2000 marinkårssoldater snabbt tillgängliga i North Carolina men sänder till en början troligen bara 500.

Frankrike skickar i en första omgång omkring 150 man och Kanada lika många.

USA:s bakgård

Haiti är något av USA:s bakgård och USA har ett stort intresse av att förhindra fortsatt kaos som skulle kunna driva tiotusentals desperata haitier på flykt mot USA.

Dessutom fruktar USA att narkotikamaffian förvandlar Haiti till ett centrum för drogsmugglingen till USA.

Rebelledaren Guy Philippe sade att hans styrkor är redo att lägga ned vapnen.

-Vi behöver en internationell styrka, sade Philippe till AFP.

TT , aftonbladet.se

Publicerad: