Svenske Bobo om branden i Algarve: ”Galet varmt”

avPetter J Larsson

LOULÉ.

Över 700 brandmän kämpar mot lågorna i södra Portugal.

Samtidigt uppmäts temperaturer på runt 45 grader på flera håll i landet.

– Till och med portugiserna tycker att det är galet varmt, säger svenske Bobo, 55, som bor en timme från den stora branden i Algarve.

De senaste dagarna har temperaturer på runt 45 grader uppmätts på flera håll i Portugal. Det har fått stockholmaren Bobo Agfemalm, 55, som driver ett bed and breakfast utanför Loulé vid Algarvekusten, att ställa om sina rutiner.

– Vi går upp väldigt tidigt och så gör vi det vi måste göra väldigt tidigt på dagarna. Och sedan går vi in och jobbar därifrån, säger Bobo.

På flera håll i landet stannar samhällen till efter lunch när hettan ligger på som värst. Myndigheter har uppmanat invånare att vistas i skuggan och på eftermiddagarna stannar många portugiser helt enkelt hemma.

”Galet varmt”

Bobo och frun Sussi, 56, spenderar en timme om dagen på att hålla trädgårdens växter vid liv, sedan håller de sig inne.

– Vi klarar oss, men vi har hund och det är väldigt synd om djuren. De kan ju inte gå ut och gå till exempel – de bränner ju sina tassar på asfalten, säger Bobo.

Paret har bott i Portugal i fem år och vant sig vid de höga temperaturerna. Men de senaste dagarnas hetta har varit något ovanligt. I veckan har de haft över 45 grader i Loulé, säger Sussi.

– Grannarna säger bara att det är helt galet varmt. Till och med portugiserna säger det, de är inte vana vid det här alls, säger Bobo.

Över 1 600 brandmän mot 30 bränder

Vid berget Monchique, sju mil väster om parets hus, kämpar över 700 brandmän mot lågorna i en stor skogsbrand där över 100 personer har tvingats evakuera sina hem.

– Vi ser helikoptrarna köra förbi med vattenballonger under sig – och ibland ser vi rök också, säger Bobo.

Under 18 timmar på lördagen slet över 1 600 brandmän med 30 bränder över hela landet – av vilka nio fortfarande pågick på lördagskvällen, skriver Publico. Paret följer statusen på landets skogsbränder på en hemsida, men är inte oroliga att lågorna kommer att nå deras hem.

– Nej, det brinner varje sommar, säger Bobo.

– Men vi grillar inte, det gör vi inte. Och vi jobbar inte med elektriska maskiner eller motorsågar i naturen nu, för det är torrt. Det är totalbud för att grilla nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Portugal