”Kylig trio ses med toppchans på isen”

Carlsson: Broddar som gäller – då spikar vi vinterhästar i form

Foto: LENA EMMOTH/TR BILD
Eva I.H. tippas på GS75.

Grand Slam 75 är tillbaka i eftermiddag.

Det är Umeå och isbana som gäller.

Då känns det tryggt att ha tre spikar – som samtliga har vunnit på isbana i sina senaste starter.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V86- och V75-system på ATG Tillsammans. Kolla alla andelar här! [Extern länk]


Efter alla extra V75:or och Winter Burst över jul och nyårshelgen är Grand Slam 75 tillbaka den här söndagen. Det är vintriga förhållande i Umeå som gäller, där förutsättningarna är spolad isbana och därmed långa broddar i hästarnas skor som gäller.

Det är långt ifrån alla hästar som trivs med att tävla med hakar i skorna, och därmed värdefullt att kolla upp vilka som fungerar bra under sådana förhållanden.

Vi har en mycket öppen, lågklassig och spelvänlig omgång framför oss, och jag blir inte ett dugg förvånad om det blir stora pengar på miljonspelet.

För att få svängrum för riklig gardering i flera öppna lopp, väljer jag tre spikar på systemet. Gemensamt för dessa tre är att vid deras senaste segrar så har dessa tagits på just isbana. De hanterar därmed broddar i skorna på ett bra sätt.

Sämre senast – men uppåt igen

Favoriten B.W.L.Ruthless hamras in som spik i Grand Slam 75-inledningen.

Hästen tog två raka segrar i övertygande stil och var riktigt fin när han vann överlägset på isbana näst senast från ledningen. Däremot var han sämre senast över full distans. Jag pratade med tränaren Petri Salmela som berättade att hästen blev lite sliten i sina bakknän när han tävlade med broddar för första gången näst senast, och var inte som bäst senast. Han har nu fått ta det lugnt i träningen efteråt och även blivit vaccinerad. Hästen känns fräsch och fin i lugna jobb och Salmela hade bra feeling att hästen nu ska vara bättre igen och prestera lika bra som vid segrarna.

Dessutom är den korta distansen ett plus och han är rykande startsnabb. Det torde vara en bra chans att han tar ledningen, även om Giel Wielinga är snabb ut, och sedan är det toppchans till spets och slut.

 Eva I.H. var helt överlägsen när hon vann i snöstormen på isbana näst senast. Hon är härdad i tuffa gäng under året och senast var hon ute i Stoeliten mot Sveriges bästa sto,  Double Exposure, som vann. Tvåa i det loppet var stallkamraten In Toto Sund och Eva I.H. spurtade in förtjänstfullt till en fjärdeplats efter en bra avslutning i spåren.

Inget ont om konkurrenterna som hon möter i den fjärde avdelningen, men det skiljer många, många meter till hästar av Double Exposures
kaliber. Eva I.H. är en stark, tuff och oöm märr som tål tuffa upplägg.

Trots spår åtta bakom bilen litar jag på att Mika Forss lotsar fram henne till seger, och avslutar hon lika fort som senast vinner hon väldigt lätt i det här tämligen trötta gänget.

Flera lär få parkeringsböter över upploppet...

New Joker är en tuffing

Såg ni New Jokers senaste lopp när han vann? Om inte så logga in i lopparkivet och kika. Han såg slagen ut men försvarade sig med näbbar och klor mot tuffa V75-hästar som Hagentoy och Höwings Star som uppvaktade våldsamt under slutvarvet. Men New Joker visade prov på härliga kämpatakter och höll undan knappt över lång distans. Det var i Umeå och han visade även att isbana inte var några problem.

Jag gillar New Jokers inställning och det här är en tuff häst som inte möter värre konkurrenter i Grand Slam 75-avslutningen, snarare tvärtom. När Ove A sätter in stöten till slut tror jag att New Joker bara slukar sina motståndare i ett nafs.

Bjuder på en riktig stänkare

Övriga Grand Slam 75-lopp är som sagt vidöppna och vi streckar på friskt. Jag har bara råd med sex hästar i den andra avdelningen, men det behöver inte vara fel att strecka samtliga för de som har möjlighet.

Den tredje Grand Slam 75-avdelningen är ett kallblodslopp och här har jag en riktig stänkare att bjuda på.

Det är Marre R.F. som är betydligt bättre än resultatraden och skulle hon sköta sig kan smällen vara ett faktum. Är en härlig bedövare som är streckad på blott två procent i skrivande stund.

Global Ultimate är favorit i GS75-5 och stoet kommer med två raka segrar. Men det slog inga gnistor om henne när hon vann senast och även om tränaren Jesper R Nilsson säger att hästen kommer att vara bättre nu, så åkte garderingspennan fram.

Jag streckar ett gäng och varnar framför allt för smällkarameller som Likeonway och Flare. Den sistnämnde är en nollprocentare (!) just nu.

Berättigad favorit

Atlas Eagra är en berättigad favorit i GS75-6 och han har varit duktig i två raka segrar. Båda segrarna är tagna på isbana och ett tag var jag inne på att spika hästen.

Han utmanas främst av Boom Boom Becker som var bra vid andraplatsen senast. Jag streckar även kantbollar som I Am Roar, Get Lucky D.E. samt Only In Time O.C. som är bättre än resultatraden.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 4 B.W.L.Ruthless (6–11)

GS75-2: 12–8–3–1–11–2 (5–7)

GS75-3: 7–4–8–3–5 (9–1)

GS75-4: 8 Eva I.H. (6–1)

GS75-5: 5–9–1–8–3–4–2 (7–12)

GS75-6: 9–10–6–3–5–7 (4–2)

GS75-7: 9 New Joker (3–11)

1 260 rader/1 260 kronor


GS75 från Umåker sänds i TV12 klockan 15.30.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V86- och V75-system på ATG Tillsammans. Kolla alla andelar här! [Extern länk]


avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar

Umeå