Kenneth Gärdestad fick hederspris: ”Det sista stora hurraropet”

Är sjuk i cancer och lymfom – höll rörande tal

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Kenneth Gärdestad är sjuk i cancer och lymfom.

På Grammisgalan fick han ta emot årets hederspris och höll ett rörande tal från scenen.

– Som ni märker är jag ganska ostadig också så det var med mina sista krafter jag orkade ta mig hit, sa han från scenen.

Kenneth Gärdestad har opererats för hudcancer och lider även av latent lymfom, vilket han tidigare berättat om för Nöjesbladet.

I juni fick han näringsdropp varannan dag och beskrev hur han försökte överleva i hopp om att kunna gå på filmpremiären för filmen om hans bror, ”Ted - För kärlekens skull”.

När premiärdagen kom, sex månader senare, mådde Kenneth bättre. Han hade lättare att äta och behövde inte längre få näringsdropp. Samtidigt sviktade hans blodvärden och han fick blodtransfusioner när det behövs.

”Jag mår sämst”

Under årets Grammisgala gick Kenneth Gärdestad på röda mattan. Han uppger själv att hans hälsa försämrats igen.

– Jag mår sämst. De sista veckorna har jag haft det väldigt besvärligt. Jag har ju flera underliggande sjukdomar så det är jobbigt.

Men du orkar vara här på röda mattan ikväll?

– Det är väl sådant som kan driva en framåt.

Får du någon hjälp för att orka med kvällen?

– Ja, min dotter är med mig här och så länge man kan gå och sätta sig någonstans är det bra.

Fick årets hederspris

Under kvällen tilldelades Gärdestad årets hederspris. Juryns motivering löd:

”Som få andra har han gjort vacker och allmängiltig poesi av vardagens funderingar. Han hittade en helt egen väg för att sätta enkla, men ytterst effektiva ord på saker och händelser som för de flesta bara snabbt flimrar förbi för att sedan glömmas. Med start på 1970-talet i ett pojkrum i en villa några mil norr om Stockholm skrev han texter som decennier senare är mjuka hörnstenar i vår svenska pop- och poesiskatt och känns igen av alla – de är evighetens hopp. För sina mångåriga insatser i svenskt musikliv och sina underbara texter till sin bror Ted går 2018 års Grammis hederspris till Kenneth Gärdestad”.

Gärdestad fick hjälp upp på scenen där han tilldelades statyetten av Alice Bah Kuhnke. Från scenen höll han ett tacktal samtidigt som han kämpade mot tårarna.

– Tack så mycket. Det var rörande att höra alla vänliga ord om Teds och mitt samarbete. Som ni märker är jag ganska ostadig också så det var med mina sista krafter jag orkade ta mig hit.

Han tackade också flera som varit med och gjort musiken. Bland annat Janne Schaffer.

– Det är omtumlande som ni märker och jag är inte så stadig. Det här blir det sista stora hurraropet.

Publicerad:

LÄS VIDARE