Naziubåt hittad utanför Norge

Foto: Bergens Sjøfartsmuseum
Ubåten ligger på botten sprängd i två delar.

avMartin Nilsson

NYHETER

Statoil letade efter olja utanför Bergen. Men istället för det svarta guldet hittade man en tysk ubåt från andra världskriget – och 48 döda besättningsmän.

– Alla ska vara kvar i fartyget, säger Arild Marøy Hansen vid Bergens Sjöhistoriska museum.

2012 började Statoil leta efter olja utanför den norska staden Bergen. På radarbilder upptäcktes vad som verkade vara ett fartygsskrov - bara 2000 meter från platsen där den förlista tyska ubåten "U-864" hittades 2003.

– Jag och andra som såg bilderna var tveksamma, säger Arild Marøy Hansen från Bergens Sjöhistoriska museum till norska NRK.

48 besättningsmän förliste

Det senaste året har platsen dock undersökts - och forskarna har nu kunnat identifiera det mystiska vraket som ubåt "U-486", som sänktes av engelsmännen den 12 april 1945. Fartyget var på väg från Bergen när det torpederades och de 48 besättningsmännen gick till botten med fartyget.

– Ubåten har ett speciellt belägg utanpå skrovet. Det är ett syntetiskt gummibelägg som skulle göra så att radarsignalerna blev väsenligt mycket svagare, säger Hansen och berättar att samtliga besättningsmän omkom.

– Alla ska vara kvar i fartyget, säger han.

Fler naziubåtar i norska farvatten

Platsen är nu att betrakta som krigsgrav och de tyska myndigheterna har kontaktats. Vraket tros innehålla både stora mängder olja och skarpladdade torpeder, uppger NRK. Samtidigt misstänks betydligt fler naziubåtar ha gått till botten utanför den norska kusten.

– Tyskarna hade ett stort antal fartyg i de norska farvattnen. Från 1943 till 1944 var det förenat med en stor risk att bemanna farkosterna. Tyskarna led enorma förluster av manskap i krigets sista fas. Av 39 000 människor som bemannade ubåtarna omkom runt 30 000 människor, säger Arild Marøy Hansen.