"Sverigedemokraterna är ett parti med en nazistisk grund"

avErik Melin, Oskar Forsberg

Efter dagens livesända tv-debatt fick Ylva Johansson (S) och Erik Ullenhag (FP) kommentera invandringspolitiken - och rädslan för att släppa in Sverigedemokraterna i debatten.

Båda menade att Sverige lyckats bättre än många andra länder och inte fört debatten på SD:s villkor.

– Sverigedemokraterna är ett parti med en nazistisk grund, sa Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i integrationsfrågor.

Sverige är näst sämst på att få nyanlända i arbete i Europa. Idag debatterades arbetsmarknadsintegrationen i en livesänd tv-debatt på Aftonbladet.se.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och Ylva Johansson (S) fick efteråt kommentera debatten och svara på frågan varför man är rädd för att släppa in Sverigedemokraterna.

Erik Ullenhag (FP) menade att Sverige lyckats bättre än andra europeiska länder och inte fört debatten på SD:s villkor samt att de inte fått sätta agendan för integrationspolitiken. Han jämförde bland annat med Holland och Danmark.

Ylva Johansson var inne på samma linje som integrationsministern och sa att "Sverigedemokraterna är ett parti med en nazistisk grund".

"Hög flyktinginvandring"

Den direktsända debatten kom att handla mycket om jobb.

– För vissa grupper tar det lång tid att komma in på arbetsmarknaden. Vi måste göra mer för att få dem att komma snabbare i arbete, sa integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och fortsatte:

– Till skillnad mot många andra länder har vi en hög flyktinginvandring, istället för arbetsinvandring. Det tycker jag vi kan vara stolta över, men det tar längre tid för människor att att komma i arbete då.

Ylva Johansson menade att regeringen har misslyckats med sitt integrationsarbete och var kritisk till hur arbetsförmedlingen fungerar i Sverige.

– Människor med hög kompetens kan få erbjudanden om att ta väldigt basala jobb, istället för att matchas mot jobb som de är utbildade för.

Rusta upp områden

Mursal Isa är folkbildare för ABF i Borlänge. Han hävdade att ett stort problem är attityden bland svenska företag.

– Företagare vill ha en färdig produkt, människor som pratar perfekt svenska. Men det är när jag jobbat, i kontakt med kollegor, som jag har lärt mig språket, sa han under dagens debatt.

Ylva Johansson och Erik Ullenhag var överens om att områden med många nyanlända måste få bättre status. Som det är nu flyttar många därifrån när de väl får arbete och en inkomst.

– Det går inte att klandra människor som flyttar från områden som till exempel Tjärna Ängar. Men det är ett problem om vi inte höjer standarden i områdena. Människor måste till exempel kunna ha bra skolor för sina barn, oavsett var man bor, sa integrationsministern.

Prata med, inte om människor

Dagens livesändning om #välkommen började med att journalisterna Natalia Kazmierska och Kenan Habul pratade om projektet, tillsammans med Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

– Det är viktigt att göra det arbete som Natalia och Kenan gjort. Vi måste kunna skildra integrationsfrågan utan att fastna i Sverigedemokraternas retorik, sa Jan Helin.

– Det har varit viktigt att prata med dem som integrationen berör, inte om dem. Låt oss sätta ansikte och namn på människorna, sa Kenan Habul.

Natalia Kazmierska berättade hur positiva reaktionerna från läsare har varit.

– Normalt får man som journalist många arga mejl när man skriver om integration, men nu är många glada att vi har tagit tag i frågan seriöst.

Perfekt svenska inget krav

Debatten avslutades med gästerna Per Andersson, rektor över SFI i Botkyrka och Ayse Andersson, arbetsförmedlare i Spånga-Tensta.

Ayse Andersson berättade om hur man i Spånga-Tensta framgångsrikt tagit direktkontakt med företag för att se vilka som tar emot nyanlända.

– Vi har ställt frågor, vad det beror på att man gör som man gör, sa hon.

Per Andersson menade att man inom SFI måste se varje människa som en resurs.

– Varje människa är unik och vårt uppdrag är att se hur vi så snabbt som möjligt kan få den personen att bidra i samhället. Det viktigaste är inte att man pratar perfekt svenska, bara man gör sig förstådd, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM