”Det flöt på bra - jag var inte nervös”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Calle Söderberg hyllades trots Bostons förlust

Calle Söderberg klev in i Stanlet Cup-slutspelet i femte finalmötet mot Chicago. Här i kamp med Brent Seabrook

CHICAGO. Han hade inte spelat en sekund sedan slutet av april – och aldrig varit med i Stanley Cup-slutspelet tidigare.

Men inatt klev Carl Söderberg, som förste Malmöpåg i historien, rakt in i finalen – och stod efter förutsättningarna för en strålande insats.

– Det flöt på bra. Jag var inte nervös. Det var bara spännande att få komma och jag är otroligt peppad på fler matcher nu, säger Elitseriens förre skyttekung efter debuten.

Strax innan den femte Stanley Cup-finalen i United Center kom alltså beskedet: Boston Bruins-coachen Claude Julien hade beslutat sig för att kasta in svenske Carl Söderberg istället för letten Kaspars Daugavins.

Ett djärvt drag, löd den allmänna meningen i nordamerikansk media.

Söderberg, som ju lämnade Sverige för Boston när elitseriesäsongen med Linköping var över, hann bara spela sex grundseriematcher i NHL innan slutspelet började – och har sedan suttit på läktaren i två långa månader.

”Var inte särskilt nervös”

Men skåningen själv – som vann skytteligan hemma i Sverige i år – darrade inte nämnvärt på manschetten.

– Jag fick reda på det en stund före matchen, men var inte särskilt nervös. Jag har hela tiden varit den extra spelaren och visste att jag skulle komma in i finalen om något hände. Då håller man sig beredd, säger han när han möter svenska journalister efteråt.

Den svenske slutspelsdebutanten fick dock mer att stå i än han kanske hade räknat med.

Han började på en kant i fjärdekedjan med Shawn Thornton och Rich Peverley, men när stjärnan Patrice Bergeron försvann på grund av skada blev han snabbt uppgraderad till center mellan Jaromir Jagr och Brad Marchand i andralinan.

– Det flöt på bra. Jag trodde att jag skulle klara mig bra, men samtidigt hade jag ju varit borta i två månader. Då blir det lite ovisst. Men det gick bra, säger han och fortsätter:

– Det var skönt att få några byten tidigt så jag kom in i matchen. Sedan fick jag spela mycket i andra och tredje perioden och det var väldigt roligt. Men tyvärr räckte det inte.

Har kniven på strupen

Nej, Bruins fick stryk med 3-1 – och har nu kniven på strupen i sjätte matchen hemma i TD Garden natten till tisdag.

– Vi är i underläge och måste vinna två matcher i rad. Men vi spelar i Boston nästa gång och hemma är vi starka. Vi måste bara spela som vi gjorde i tredje i den här matchen. Då tror jag att vi kan ta det här i sju matcher, säger Söderberg.

Som fick med beröm godkänt både av coach Julien – och sina landmän i Chicago.

– Han körde på bra där ute, för att vara första slutspelsmatchen var det riktigt bra. Och det är alltid kul att få spela mot svenskar, säger till exempel Niklas Hjalmarsson.

De lär få ses igen, för nu har Carl Söderberg garanterat suttit på läktaren för sista gången i den här finalen – och det är han såklart glad för,

– Ja, det var spännande att komma in i det här, jag är otroligt peppad på att spela fler matcher, säger han.

Publicerad: