Oldsbergs advokat: Det är oerhört allvarligt

”Han är utsatt för kränkande särbehandling”

avJakob Meijer, Louise Åström

Ingvar Oldsberg vet inte varför han fått sparken.

Hans advokat uppger nu att Oldsberg utsatts för kränkande särbehandling eftersom att han inte får några svar.

– Det är oerhört allvarligt, det man utsatt honom för, säger hans advokat, Michael Fischbein.

1 av 2 | Foto: Henrik Brunnsgård
Ingvar Oldsberg.

Programledaren Ingvar Oldsberg har fått sparken från TV4 efter att en internutredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem i tv-produktionen. Oldsberg själv har hela tiden vidhållit att han inte vet vad de allvarliga arbetsmiljöproblemen är.

Från och med måndag hänvisar Oldsberg alla frågor till sin advokat, Michael Fischbein. Samtidigt medger han att den senaste tiden varit intensiv.

– För min del har det ju varit lite turbulent.

Under måndagen hade Oldsberg och Fischbein ett möte. Enligt Fischbein som gått igenom allt underlag för uppsägningen framgår det där inte varför Oldsberg avskedats.

– Det Ingvar säger är rätt till hundra procent. Han har blivit sparkad som programledare för Bingolotto utan att få reda på över huvud taget vad det handlar om annat än att man hänvisar till interna arbetsmiljöproblem. Inte ens vad det skulle kunna handla om för typ av saker han eventuellt ska ha gjort eller vilka människor som skulle vara inblandade, säger Fischbein.

”Oerhört allvarligt”

Enligt Fischbein är Oldsberg anklagad för att ha orsakat en dålig arbetsmiljö utan att det finns belägg för det.

– Min slutsats och bedömning är att Ingvar Oldsberg inte har gjort något som helst fel i det här, alls. Tvärtom. Ingvar Oldsberg är själv utsatt för kränkande särbehandling. Att bli sparkad utan någon som helst grund eller fog för det, bli fråntagen arbetsuppgifter och utesluten ur den sociala gemenskapen kan orsaka ohälsa. Det är oerhört allvarligt, det man utsatt honom för.

Oldsberg ska ha bett inblandade parter om mer information, men inte fått det. De inblandade parterna är TV4 som sänder ”Bingolotto”, Folkspel som driver programmet och Warner som är producenter. Enligt Fischbein har Oldsberg istället fått ett skriftligt svar på att han inte kommer att få mer information.

– Han har bett om det både i media och direkt och skriftligen fått att ”nej, du får inte reda på någonting om vad det här handlar om”, annat än det man skickat ut i ett pressmeddelande.

Har anklagats för mobbing

Oldsberg har i media anklagats för mobbning av personer han tidigare arbetat med under sin långa karriär i tv-branschen. En person som Nöjesbladet varit i kontakt med har berättat hur hen kände sig rädd på jobbet. En annan beskriver hur Oldsberg brukade utse ett ”mobboffer” på arbetsplatsen som han skällde på framför andra.

– Vi kan inte bemöta det här. Det som andra personer sagt i media har inte anförts från någon av de tre aktörerna. Jag och Ingvar har diskuterat bakgrunden i ett långt möte. Där har han berättat att han jobbat med tv i 50 år men aldrig någonsin blivit kritiserad på det här sättet. Han kan inte se att han på något vis betett sig kränkande mot någon människa.

Folkspel tillbakavisar anklagelserna

Warner hänvisar alla frågor kopplade till Oldsberg till Folkspel.

Även TV4 påpekar att det är Folkspel som haft och nu avslutat avtalet med Oldsberg.

”Vi har inte något att säga om det utöver det vi sagt”, skriver Magnus Törnblom, presschef på TV4, i ett sms.

På Folkspel har man en annan bild av det som skett än den som Oldsberg och Fischbein beskriver. Företagets vd, Hans Sahlin håller inte med om att något ska ha gått till på fel sätt.

”Någon kränkande särbehandling av Ingvar Oldsberg känner Folkspel inte till. Ingvar Oldsberg har inte varit anställd hos Folkspel utan Folkspel har haft ett avtal med Ingvar Oldsbergs bolag. Ett avtal som Folkspel för övrigt valt att avsluta i enlighet med för avtalet gällande villkor, vilket även förklarats vid tidpunkten för avlutandet”, skriver han i ett sms.

Är det så att Oldsberg bett om mer information men inte fått det?

”Vi anser att vi delat med oss av tillräckligt mycket information till Ingvar. Som tidigare nämnts är det här ett personalärende hos Warner med många inblandade. Folkspel varken kan eller vill av hänsyn till andra kommentera saken ytterligare”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bingolotto

TV4