VM-förarnas svåraste test: Ouninpohja

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidemand: ”Gäller att hitta linjen i varje sväng”

I dag är det dags för rally-VM:s tuffaste utmaning: Ouninpohja. Att det är svårt fick inte minst franske föraren Quentin Giordano erfara under fjolårets lopp.
Foto: AP
I dag är det dags för rally-VM:s tuffaste utmaning: Ouninpohja. Att det är svårt fick inte minst franske föraren Quentin Giordano erfara under fjolårets lopp.

Det är som F1, fast i skogen.

Kräver koncentration och precision.

– Det är möjligen lite fler hopp och färre avåkningszoner, säger Pontus Tidemand.

I dag antar världens bästa förare rally-VM:s tuffaste utmaning – Ouninpohja.

Foto: BILDBYRÅN
Pontus Tidemand ser fram emot utmaningen.

Finlands VM-rally är en klassiker som förra året var det snabbaste rallyt som någonsin körts i VM-historien. Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila hade en snittfart av 125,44 km/tim, vilket är rekord och under Power Stage höll Sébastien Ogier och Julien Ingrassia 135,25 km/timmen i snitt, vilket också är rekord.

Mest spektakulär är dagens etapp, Ouninpohja.

– Mer än 70 hopp och mer än 30 sekunder i luften – de siffrorna kommer från endast en specialsträcka, säger Volkswagens Motorsportschef Jost Capito.

Med tanke på att bilarna är i luften i mer än en halv minut krävs det en otrolig precision.

”Kan förlora allt”

– Det gäller att hitta linjen i varje sväng, ligga rätt hela tiden och när man gör det är det väldigt fränt, säger Pontus Tidemans som kör i WRC2.

– Men du måste hela tiden ligga perfekt, helt rätt på banan, i svängarna och i hoppen. Dessutom måste du ha full koll på noterna. Du kan vinna tid, men förlora allt om du bara hamnar lite, lite fel.

Han har hittills stått på prispallen i två av de tre loppen som han kört i år, i Polens VM-rally var han på väg mot en placering i toppen när bilen gick sönder och han rasade i sammandraget.

– Samtidigt har alla konkurrenter har brutit någon tävling och man räknar de sex bästa resultaten så jag tycker att det ser bra ut i den totala sammanställningen i alla fall. Förhoppningsvis är det sjundeplatsen i Polen som jag ska räkna bort. Det är viktigt att vi fortsätter att ta bra poäng här, säger Pontus Tidemand som ligger fyra i VM, tio poäng från bronsplatsen.

– Det gäller att tänka på sammandraget och inte ta för stora risker.

”Allt kan hända”

Efter att 12 av de 24 specialsträckorna är avgjorda ligger han trea, lite mer än en sekund från andraplatsen och nu väntar VM:s största utmaning.

– Vi har en lång dag framför oss och vad som helst kan hända, säger Tidemand.

– Vi har ett bra läge ur mästerskapssynpunkt och det ska vi ta hand om.

Publicerad: