Ukraina missilövar vid Krim – trots ryska protester

avMartin Mederyd Hårdh

1 av 2 | Foto: Arkiv/AFP
Missiler avfyras i östra Ukraina. Då av proryska rebeller mot regeringstrupper.

På torsdagen inledde Ukraina stora missilövningar strax norr om den ryskannekterade Krimhalvön.

Ryssland har satt sitt luftvärn i högsta beredskap och uppges ha varnat för militära konsekvenser.

– Den ukrainska militären är redo för allt, säger talespersonen Volodymyr Kryzhanovskij.

Den ukrainska övningen i Cherson-regionen är den första i sitt slag sedan Ryssland tog kontroll över Krimhalvön i mars 2014. Den ska pågå under torsdagen och fredagen.

Enligt rapporter i ukrainska medier ska det ryska försvarsdepartementet ha varnat sin ukrainska motsvarighet med ett brev. Det rapporterar även BBC:s korrespondent i landet. Där ska de ha meddelat att de kommer att skjuta ner alla eventuella missiler – och sedan skjuta mot de som avfyrade dem.

– Avfyrningarna har börjat. Allt går enligt planen. Vi har inte fått någon respons från Ryssland, men den ukrainska militären är redo för allt, säger Volodymyr Kryzhanovskij, talesperson för militären, till ukrainska nyhetssajten 112.

Ryssland: Gör inget farligt

Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov ger inget rakt svar om det eventuella brevet, rapporterar AFP.

– I Kreml vill vi inte se något agerande från den ukrainska sidan som bryter mot internationell lag eller som kan skapa farliga förhållanden för internationella flyg över ryskt territorium eller intilliggande regioner, säger Peskov.

Statskontrollerade, ryska medier rapporterar samtidigt att de ryska luftvärnssystemen på Krim har satts i högsta beredskap. En källa inom den ryska militären säger till den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass att det gäller enheter på land och på båtar som ligger i Svarta havet.

Ukrainas skjutövningar är en sorts PR-trick som syftar till att skapa en nervös situation, men oavsett uppfattar militären detta som ett riktigt och potentiellt hot, säger källan.

Ukraina: De vill ha öppet krig

I september höll Ryssland en stor militärövning i hela sitt södra militära distrikt, där Krimhalvön numera ingår.

Endast en handfull länder, som Venezuela och Syrien, står bakom landets annektering av Krim och Ryssland anklagas fortsatt för att sponsra pro-ryska separatister i östra Ukraina.

– Hoten att ta till vapen mot Ukraina är ett försök att vända hybridkriget som Ryssland har bedrivit mot oss de senaste tre åren till ett öppet krig, säger Oleksandr Turtjynov, chef för det nationella säkerhetsrådet i Ukraina, enligt AFP.

”Ingen kan säga åt oss”

Ryssland har ingen rätt att lägga sig i vad Ukraina gör i sitt eget land, säger försvarsdepartementets talesperson Andrej Lysenko:

– Vi har Ukrainas nationella territorium, vi kommer att utföra alla tester och övningar, och ingen kan säga åt oss vad vi ska göra här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ukraina

Ryssland