Han mördade Ida, 21 – i dag föll domen

avEric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Den 19-årige mannen sprang ikapp 21-åriga Ida Johansson i joggingspåret i Upplands Väsby.

I huvudet hade han, berättar i förhör, en enda tanke:

Döda.

I dag dömdes han till sluten rättspsykiatrisk vård för mordet.

Den 19-årige mannen greps en dryg månad efter mordet efter att polisen fick ett tips om att han befunnit sig i närheten av mordplatsen vid tidpunkten för mordet, och redan vid första förhöret erkände 19-åringen att han dödat Ida.

När även dna från 19-åringen matchade det som hittats på Ida visste polisen att de kunde sluta leta efter gärningsmannen bakom det uppmärksammade och brutala mordet.

I förhören beskrev 19-åringen dagen den 5 augusti som en helt vanlig dag.

Men sedan blev han arg efter att en person i hans närhet skällt på honom.

– Så jag tänkte ta en promenad runt Runbyspåret, det brukar lugna mig, sa han i polisförhören.

I spåret mötte han Ida Johansson, 21.

”Blixtrade till”

När han såg henne där i spåret kunde hans hjärna bara tänka en sak:

– Döda.

– När jag såg henne blixtrade det till i mitt huvud om man kan säga så, och jag följde en impuls och jag hoppade på henne.

Han beskriver hur han gick till väga. Allt gick väldigt snabbt.

– Först sprang jag mot henne och sen tog jag tag i henne. Hon hörde inte mig med sina hörlurar. Hon hörde mig inte så hon vände sig aldrig om.

– Jag drog ner henne på marken och ströp henne.

Efter att han mördat Ida skändade han hennes döda kropp. Sedan försökte han gömma den under pinnar och mossa.

Olika uppfattningar

Enligt den rättspsykiatriska utredning som genomfördes under utredningen led 19-åringen inte av en allvarlig psykisk störning, och skulle därför kunna dömas till fängelse.

Men under rättegången beslutade rätten att inhämta ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd om 19-åringens psykiska hälsa – och deras slutsats blev att 19-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet, och att han fortfarande lider av den – och att han därmed bör dömas till vård.

I dag dömde Attunda tingsrätt den 19-årige mannen för mordet på Ida, och de gick på rättsliga rådets rekommendation, och dömer honom till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Döms till vård

Han döms för mordet och för brott mot griftefriden, men frias för försök till grov våldtäkt eftersom rätten inte anser att det är bevisat att han hade för syfte att förgripa sig på Ida Johansson sexuellt. Två nämndemän var dock av uppfattningen att han skulle dömas även för våldtäktsförsöket.

Rätten ansåg också att skadeståndet som Idas familj var berättigade till var 50 000 kronor vardera, pengar de redan fått via sina försäkringsbolag. 19-åringen ska däremot betala begravningskostnaderna på 12 135 kronor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM