Börsras för Ericsson – ned med 18 procent

avEbba Thornéus, TT

Krisdrabbade Ericsson varnade på onsdagsmorgonen att resultatet för tredje kvartalet blir betydligt lägre än väntat.

Detta efter att bolagets försäljning rasat med 14 procent.

På Stockholmsbörsen stängde den efter ett störtdyk på 20,2 procent på 49,35 kronor – den lägsta kursen sedan finanskrisen.

Samtidigt flaggar ledningen för ytterligare besparingar.

Foto: TT
Ericsson.

Orsaken till vinstvarningen är enligt Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar att utvecklingen på marknaden varit ännu svagare än vad man tidigare flaggat för och som följd har resultatet blivit betydligt lägre än väntat.

Efter andra kvartalet räknade det krisdrabbade bolaget med att den negativa försäljningstrenden och marknadsmixen väntades fortsätta under andra halvåret.

– Men vad vi ser nu är att de här negativa industritrenderna har accelererat ytterligare, säger Jan Frykhammar under en telefonkonferens på onsdagsmorgonen.

Problemområdena är framför allt Brasilien, Ryssland och delar av Mellanöstern.

– Det är samma kluster av länder som vi talade om i rapporten för andra kvartalet. Men nedgången har fördjupats i de här länderna.

Tidigare på morgonen meddelade det krisdrabbade bolaget att rörelseresultatet minskade till 0,3 miljarder kronor, jämfört med 5,1 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Försäljningen inom Networks sjönk med hela 19 procent.

”Oförändrade på kort sikt”

Totalt uppgick intäkterna till 51,1 miljarder kronor, jämfört med 59,2 miljarder kronor tredje kvartalet i fjol.

Den för Ericsson viktiga bruttomarginalen minskade från 34 till 28 procent.

"De negativa industritrenderna har fördjupats och primärt påverkat segmentet Networks. Trots fortsatt genomförande av vårt kostnadsbesparingsprogram har detta inte kompenserat för lägre försäljning och bruttomarginal", säger Frykhammar i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget förväntas nuvarande trender att vara oförändrade på kort sikt.

De siffror som redovisas under onsdagen är preliminära då den fullständiga kvartalsrapporten kommer den 21 oktober.

Störtdök på börsen

När Stockholmsbörsen stängde för dagen hade Ericsson-aktien störtdykt 20,2 procent. 49,35 kronor är den lägsta nivån sedan finanskrisen för åtta år sedan.

Tidigt på morgonen hade 30 miljarder kronor gått upp i rök på bara några timmar – och analytiker överraskades av beskedet med bolagets vinstvarning.

– Prognoserna och förväntningarna som är satta på Ericsson inför rapporten var lågt ställda, riktigt lågt ställda till och med. Att man skulle överraska på den negativa sidan, det kommer som en rejäl överraskning för mig, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till TT.

Dock menar han att Ericsson som bolag har en framtid, även om det är illa just nu och man befinner sig i en väldigt tuff marknad.

Bornold ser dock en risk för att det kommer att krävas ytterligare sparåtgärder, utöver de som hittills har presenterats, för att klara krisen.

– Vi har nog inte sett det värsta än för Ericsson.

”Ett par tuffa år framöver”

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, konstaterar att marknaden för mobilnät är tuff även på andra marknader än de som Ericsson pekar på i vinstvarningen.

– I stort sett alla marknader faller fritt på Networks. Så min syn är att det kommer att vara ett par tuffa år. Vi får se hur det blir med utdelningar och annat, säger han till TT.

På frågan om det är tal om ytterligare sparåtgärder säger Jan Frykhammar att Ericsson först kommer fokusera på att genomföra de neddragningar som presenterats tidigare.

– Men eftersom vi är i en situation där volymerna faller så måste vi naturligtvis justera kostnaderna. Det står klart.

– Vi kan ge mer detaljer om detta senare, men det är givet.

Tusentals får gå

I förra veckan meddelade Ericsson att cirka 3 000 jobb försvinner från Sverige. Tillverkningen i Borås läggs sannolikt ner och även Kumla drabbas hårt.

Bolaget står dessutom utan permanent vd sedan Hans Vestberg fick sparken i somras.

Totalt sett ska Ericsson minska sina rörliga kostnader från 63 miljarder till 53 miljarder kronor mellan åren 2014 och 2017.

Besparingarna i Sverige väntas vara genomförda under första kvartalet 2017.

ARTIKELN HANDLAR OM