Kallas rival: ”Skulle bli nöjda om jag blev tjock och försvann”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

SEEFELD. Justyna Kowalczyk är tillbaka.

Comebacken har inneburit kritik i hemlandet, som stjärnan bemött med orden ”de skulle bli nöjda om jag blev tjock och försvann”.

– Folk förstår inte, säger hon när Sportbladet möter henne på VM-orten.

Den polska stjärnan Justyna Kowalczyk, en av Charlotte Kallas främsta konkurrenter under karriären, slutade köra i världscupen förra säsongen och har mest ägnat sig åt långlopp.

Hon har sedan i våras också arbetat som tränare i den polska damlaget. Och lagom till VM i Seefeld meddelade Justyna Kowalczyk att det är dags för comeback i landslagsdressen.

”Överens om att jag ska köra”

Under måndagen tränade hon växlingar i teamsprint, distansen som hon ska köra nästa vecka. Under tisdagen tränade hon igen och sken ikapp med solen när hon klev av banan.

Justyna Kowalczyk, 36, njuter av situationen. Hon har ingen press på sig och ser fram emot att tävla i VM.

– Ja, jag är assisterande tränare i damlaget och har jobbat med laget sedan april. Jag är fortfarande bättre i klassisk stil och vill verkligen hjälpa tjejerna. De är unga och har just börjat lära sig. Laget var överens om att jag skulle köra, säger hon.

Hur är din form?

– Jag har startat i en del små tävlingar och maratonlopp, men det här är en stor tävling. Jag känner mig bra, men det är inte på samma nivå som tidigare.

Fått kritik i Polen

Samtidigt är det inte idel hejarop när den polska stjärnan ska kasta sig in i VM-leken.

Hon har stött på kritik i hemlandet.

Bland annat från en privatperson på sociala medier, som anklagat henne för bristande mognad.

Något som ledde till följande svar från stjärnan själv på Twitter: ”Den här lilla experten gjorde min dag. Det passar inte dem att jag gör små inhopp. De skulle bara vara nöjda om jag blev tjock och försvann. Sin egen medelmåttighet kan de inte se”.

När Sportbladet träffar henne ler hon mest åt kritiken:

– Du vet, folk förstår inte. Jag tycker om att starta och jag vet att jag inte vinner loppet. De andra tjejerna är mycket snabbare, de jobbar för det här. Men alla vill att man ska vara här uppe och inte här nere, säger Justyna och visar nivån med handen.

– Jag har tillhört de bästa och där är jag inte, men jag vill hjälpa flickorna och det är inget problem för mig vad jag kommer i loppet, påpekar hon.

”Popcorn-storyn tillhör det förflutna”

Hon har även öppnat för att köra 10 km klassisk stil, men det beslutet fattas först efter sprintstafetten.

Skulle hon starta blir det första mötet med den norska stjärnan Therese Johaug. I samband men den norska skidåkarens dopningsavstängning publicerade Justyna Kowalczyk en kryptisk tweet.

Efter beskedet från Antidopning Norge om att de rekommenderade 14 månaders avstängning för Therese Johaug skrev polskan så här: "Jag undrar vad FIS och WADA tycker. #14månader #öppnarpopcorn".

Är ni kompisar efter din "popcorn-story"?

– (skratt) Popcorn-storyn tillhör det förflutna. Ja, självklart. Livet går fort och vi tänker inte på det, säger hon.

Hon är dock inte säker på att den norska favoriten får det lika enkelt på VM som hon har haft under säsongens tidigare tävlingar:

– Therese är verkligen stark, alla ser att hon är det. Men ibland är det svårare i mästerskap än normalt i världscupen. Det blir väldigt snabba förhållanden här. För Therese blir det svårare än i en normal tävling. De svenska tjejerna, Krista Pärmäkoski och de ryska tjejerna kommer också att vara starka, säger Justyna Kowalczyk.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

Publicerad:

LÄS VIDARE