Bekräftat: De tar över Hammarby

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Nanne Bergstrand: Det är bara att gratulera Hammarby

1 av 4

Nanne Bergstrand blir ny tränare i Hammarby och Mats Jingblad tar över som sportchef.

Vid en presskonferens på onsdagen bekräftades duon.

– Vi låg i lumpen ihop. Men vi ska inte fördjupa oss i de sakerna (haha), säger Nanne Bergstrand.

Nanne Bergstrand lämnade Kalmar FF, som han tränat sedan 2002, för att söka en ny utmaning. Den hittade han i Stockholm och Hammarby som han skrivit på för de närmaste fyra åren.

– Jag ser det som en stor utmaning. Jag behövde en ny utmaning och Hammarby är en av de största klubbarna vi har i Sverige. De har också gjort ett bra intryck, det har pågått ett bra arbete bakom kulisserna de senaste åren som kanske inte kommit fram i medierna, säger Bergstrand.

”Bara att gratulera Hammarby”

Som komplement får 57-åringen Mats Jingblad som tar över som sportchef.

– Jag och Mats har spelat ihop i Halmstads BK en gång i tiden. Vi låg i lumpen ihop. Men vi ska inte fördjupa oss i de sakerna (haha). Sedan har det givetvis varit ett par tränarresor genom åren. Det är bara att gratulera Hammarby för att Mats har tagit det här jobbet, säger Nanne Bergstrand.

Just Mats Jingblad är också en gammal bekantskap för Hammarbys störste stjärna Kennedy Bakircioglü som spelade under Jingblad i grekiska Iraklis 2004

– Det var en jättefin tid vi hade där. Han är en väldigt bra människa och gav mig ett otroligt välkomnande. Han tog hand om mig när jag var där. Det var mitt första år som proffs och det var jätteviktigt för mig, säger Bakircioglü.

Den nya ledarduons mål är solklart: Hammarby ska upp i allsvenskan.

– Jag tror inte att det finns någon tränare som kan stå här och säga ”nej, vi ska inte gå upp i allsvenskan”. Men man kan inte garantera att man kommer göra det första året, även om målet självklart måste vara det, säger Nanne Bergstrand.

Lovar förstärkningar

– Det som är enorm viktigt i Hammarbys fall är att vi måste tänka utifrån att skapa ett spel som också fungerar i allsvenskan, så man inte fastnar i att vinna Superettan. Det måste vara ett spel vi kan bära med oss. Sedan måste vi också få in ytterligare kvalité i laget för det handlar också om att få in bra spelare för att klara det här.

Mats Jingblad bekräftar också att duons första uppgift nu är att se över spelartruppen och ge sig ut på jakt efter nyförvärv.

– Det är det vi ska jobba intensivt med de närmaste veckorna. Det finns vissa prioriteter som anfallsspelare, säger Jingblad.

Däremot lämnar Nanne Bergstrand sin trotjänare Henrik Rydström i Kalmar.

– Han är på ingående... Nej, för tusan! Det räcker med åren vi hade. Jag orkar inte längre, ler Nanne Bergstrand.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.