Rydström: Snart tycker nog också Alm att det är måstematcher

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Det börjar närma sig måstematcher, i alla fall.”

AIK:s tränare Andreas Alm försöker innan mötet med Malmö FF tona ner matchens betydelse.

Henok Goitom hymlar emellertid inte och sätter ord på var i säsongen vi befinner oss.

”Det finns ingen tid för misstag längre.”

Säsongens sista skälvande matcher.

Det som går fel nu kan man knappast rätta till.

Henrik Rydström.
Henrik Rydström.

Men det är en insikt man inte kan ta med sig in på planen. Konsekvensanalyser hör framför allt experterna till. Eller innan-matcher-tankar.

På planen måste man lita på sina instinkter. Och tänka på nästa situation. Inte på följderna av den.

Det som sker i spelargången innan avspark har kanske inte alltid väldigt mycket att göra med det som sedan sker på planen. Fast jag vill hävda att det inte är helt ovidkommande.

Positioner befästs genom sättet spelarna är mot varandra. Vissa stirrar rakt fram, bemödar inte sina motståndare med en blick, andra är sociala och trevliga och det finns signaler att tolka, ett spel att spela.

Genuint trevliga

I spelargången på Friends är det gemytlig stämning. Kaptenerna Nils-Eric Johansson och Markus Rosenberg snicksnackar, skrattar och är genuint trevliga mot varandra. Det finns inte ens en antydan till tuppfäkteri. Det är två kaptener för två jämbördiga lag. Ingen behöver trycka ner den andre, respekten finns där.

Fem minuter in i matchen kör Rosenberg över Johansson i en nickduell. Fast utan något gnäll från någon.

Det är så matchen är. Tuff. Dueller.

En match med två lag som står och stirrar varandra i ögonen.

Men ytterst sällan ful.

Båda lagen försöker sträcka ut sin motståndare genom långa, svepande passningar. Båda lagen försöker trycka tillbaka sin motståndare med den typen av passningar och det är givetvis en uttalad strategi. Att sträcka ut sin motståndare för att skapa yta att sedan spela i. AIK gör det oftare än Malmö FF och efter matchen tycker MFF-kaptenen Markus Rosenberg att det var två olika skolor som möts:

- Det är två lite olika filosofier på hur man vill spela fotboll, båda fungerar. I år har deras fungerat bättre, de ligger högre än oss i tabellen. De slår mycket långt och jobbar mycket på andrabollar och toucher, de är starka där.

Nåväl. MFF sätter sin beskärda del av långa bollar. Och båda lagen kan spela fotboll längs marken också.

När ytorna uppstår  exploderar både AIK och MFF i flygande attacker där bollen spelas snabbt, rappt och precist.

Till en början är emellertid AIK skarpare. Efter tolv minuter slår Dickson Paul Etuhu en fantastisk crossboll, Johan Blomberg tar emot och spelar snett inåt bakåt där Henok Goitom möter.

Wiland ska rädda skottet

Goitoms lösa skott touchar på MFF:s Kari Arnarson och går in bakom Johan Wiland (som givetvis ska rädda skottet).

När MFF:s Nikola Djurdjic får ett liknande läge täcks hans skott av offrande AIK-are.

Mer än så skiljer inte lagen åt första halvtimmen.

Sedan börjar Malmö FF ta över.

Gästerna vinner fler dueller, får tag i bollen oftare och hittar ur AIK:s press mer frekvent och precis innan halvtidsvilan kommer kvitteringen.

Magnus Wolff Eikrem blir rättvänd inne på AIK:s planhalva och har ett, två och tre djupledsalternativ, hans lagkamrater är hungriga och löpvilliga och hugger i djupled och Eikrem smeker bollen till Yoshimar Yotun, som i sin tur hittar Vladimir Rodic framför AIK:s målvakt Patrik Carlgren och avslutet sitter högt och snyggt i mål.

Malmö FF behöver vinna för att ta en Europaplats, AIK behöver vinna för att inte tappa i guldstriden, men det är gästerna som börjar andra halvlek bäst.

Det är inget stort övertag, det är inte ett ”trycka-ner-AIK-i-eget-straffområde”-övertag, men om något lag ser ut att snart göra mål så är det Malmö FF.

Då får AIK inkast djupt in på MFF:s planhalva.

Mohamed Bangura kastar långt, Nils-Eric Johansson tar duellen med Johan Wiland och bollen hamnar hos Stefan Ishizaki, som kontrollerar bollen på bröstet och behärskat sätter den i mål.

Ingen MFF-spelare offrar sig i ett försök att täcka avslutet.

Dånade inne på Friends

Och AIK:s assisterande tränare, Nebosja Novakovic, kan börja formulera en tweet om AIK:s farlighet på fasta situationer i allmänhet och långa inkast i synnerhet.

När AIK gjorde mål efter ett långt inkast mot Kalmar FF i augusti twittrade Novakovic att nästa ”gång byter vi straff till lång inkast #lättastattgöramål”.

Och AIK-klacken kan sjunga så att det dånar inne på Friends: ”Vi är AIK, vi är överallt!”

Malmö FF försöker forcera, men AIK faller hem, bevakar och stänger ytor och vägar och gör det trångt och svårt för Malmö FF och det är omöjligt att inte imponeras av AIK.

I somras lämnade Nabil Bahoui AIK och det pratades om att AIK inte kunde vinna utan Bahoui. Efter det har AIK vunnit hela tiden.

Och mot Malmö FF fick AIK stuva om i backlinjen samt tvingas ersätta avstängde mittfältsmotorn Ebenezer Ofori med Anton Jönsson Saletros.

Ändå besegrar man Malmö FF.

Tre matcher återstår.

AIK möter Halmstads BK på Örjans Vall i nästa omgång.

Marginalerna krymper.

Och snart tycker nog också Andreas Alm att det är måstematcher.

HENRIK RYDSTRÖM

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.