Här söker dansk polis efter flyktingar vid tyska gränsen

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

ADBORG. Här letar dansk polis flyktingar i bilar som kommer från Tyskland.

Samtidigt genomförs nu räder på tåg och bussar som anländer till Danmark - med flera omhändertaganden under måndagskvällen som följd.

– Det är en polisiär värdering som utförs på plats vid gränsen, säger Lisa Dissing, talesperson för polisen i södra Danmark.

De svenska id-kontrollerna som infördes vid midnatt gav närmast omedelbara efterverkningar i Danmark.

Tolv timmar senare inrättade dansk polis en omfattande gränskontroll mot Tyskland. På en presskonferens, som inleddes samtidigt som kontrollerna infördes, betonade statsministern Lars Løkke Rasmussen att beslutet är ett direkt svar på framför allt Sveriges nya id-kontroller.

– Vi måste svara på det, sa statsministern på en presskonferens där han slog fast att Danmark "inte ska bli nästa stora flyktingdestination".

Längs alla vägar från Tyskland - små som stora - kontrollerar nu grupper av poliser fordon. Poliserna lyser in i personbilarna och stoppar merparten av alla skåpbilar och minibussar.

Leddes ut ur regionbuss

När personer utan giltiga id-handlingar upptäcktes på en regionbuss från Tyskland vid gränsövergången i danska Kruså på måndagskvällen ledde polisen ut dem ur bussen - till en uppvärmd barack där en första asylintervju företogs.

Samtidigt sker en omfattande bevakning av alla tågankomster från tyska Flensburg vid det danska gränssamhället Padborgs lilla tågstation.

Varje tåg gås igenom av ett 20-tal poliser tillsammans med tolk och vid flera avgångar under måndagskvällen omhändertogs personer som sedan fördes bort i polisens minibussar.

Beskrivs som stickprovskontroller

Danska polisen beskriver gränskontrollerna som stickprovskontroller.

Men vilka urvalskriterier som den danska polisen använder sig av vill ingen berätta offentligt.

– Det är en polisiär värdering som utförs på plats vid gränsen, om det ska utföras en kontroll eller inte, säger Lisa Dissing, talesperson för polisen i Syd- och Sønderjylland.

Totalt arbetar 200 poliser i dygnet, enligt danska Rikspolitiet, med att kontrollera bilar, tåg och bussar som ankommer till Danmark från Tyskland.

– Vi har intrycket att det har gått bra hittills. Kontrollerna har gått lugnt till väga och det har inte blivit långa köer vid gränsen. Någon gång kanske det har gått lite långsamt men det har inte varit några problem, säger Lisa Dissing.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM