Ryssland dömer ut rapport om hackning

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

WASHINGTON. Vladimir Putin beordrade hackerattacker för att öka Donald Trumps chanser att vinna presidentvalet.

Det slår amerikanska myndigheter fast i en tidigare hemlig rapport.

I den första officiella kommentaren sågar den ryska regimen slutsatserna – med Trumps egna ord.

– Det påminner verkligen om en häxjakt, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Redan innan den amerikanska underrättelserapporten om IT-angreppen i samband med presidentvalet blev offentlig i fredags var den blivande presidenten Donald Trump ute och svingade mot sina politiska motståndare.

På Twitter hävdade han att hackerattackerna får så mycket utrymme för att Demokraterna vill flytta fokus från valresultatet.

”De skäms väldigt över det här. I viss utsträckning är det en häxjakt, de fokuserar bara på det här”, twittrade Trump.

”Känner rejäl trötthet”

På måndagen kom den första officiella kommentaren från den ryska regeringen. Där återanvänder talespersonen Dmitrij Peskov den blivande amerikanska presidentens beskrivning av situationen.

– Vi känner rejäl trötthet inför de här anklagelserna. Det påminner verkligen om en häxjakt, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Peskov fortsätter:

– Det här är obefogade påståenden utan någon som helst grund, på en tämligen amatörmässig, känslomässig nivå som knappast förtjänar professionell bearbetning av säkerhetstjänster i världsklass.

Enligt rapporten ska ryska hackare bland annat ha läckt ett stort antal mejl från Clintons kampanjledning till Wikileaks. Visselblåsar-organisationens grundare Julian Assange anslutar sig dock till den ryska kritiken.

– Det här är en pressrelease. Den är helt klart utformad för att få politiska effekter, säger han, enligt AP.

Ville förstöra för Clinton

I rapporten konstaterar de amerikanska underrättelse-myndigheterna att Ryssland låg bakom attackerna mot det demokratiska partiet och politiska nyckelpersoner i samband med presidentvalet.

”Vi bedömer att Rysslands president Vladimir Putin beordrade en påverkanskampanj mot presidentvalet i USA 2016. Rysslands mål var att underminera allmänhetens förtroende för den demokratiska processen i USA, svartmåla Hillary Clinton och minska hennes chanser att bli vald”, heter det i rapporten.

Demokraternas kandidat Hillary Clinton har sagt att hennes valförlust delvis berodde på de ryska hackerangreppen. Men Donald Trump har avfärdat alla spekulationer om att attackerna skulle ha påverkat resultatet som grundlösa.

Ska utse specialgrupp

USA:s nästa president har hittills inte velat medge att Ryssland ligger bakom angreppen. I en intervju med Fox News på söndagen sa dock Reince Priebus, blivande stabschef i Vita huset, att Trump ”inte förnekar” rysk inblandning.

– Jag tror att han accepterar slutsatserna, sa Priebus, med hänvisning till underrättelserapporten.

Tidigare har Donald Trump lovat att inom 90 dagar utse en grupp som ska utreda hur cyberangrepp från främmande makter kan stoppas.

Publicerad:

LÄS VIDARE