Tidemand inför Portugals VM-rally

”Årets viktigaste tävling”

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: @World Media Agency
Pontus Tidemand är redo inför årets viktigaste tävling

Efter tre segrar väntar årets tuffaste tävling.
Portugals VM-rally.
– Nu lär det gå undan, säger Pontus Tidemand.

Han leder WRC2 efter tre segrar, i Sverige, Argentina och Mexiko. Nu väntar Portugals VM-deltävling och för första gången är samtliga bilar i klassen med.
Det gör att han bland annat möter fjolårets trea i WRC, Andreas Mikkelsen.
- Rally Portugal är en tävling jag ser fram emot varje år, säger Pontus Tidemand som kör tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson.
–Atmosfären är alltid fantastisk och Europas kanske mest entusiastiska rallyfans kantar sträckorna. Att vi har gjort bra ifrån oss tidigare år ger självförtroende, precis som vetskapen att vi levererat hittills den här säsongen, men den här gången blir det med all säkerhet en kamp utöver det vanliga med flera tänkbara vinnare. Jag tror att det blir en av årets viktigaste tävlingar.

Tidemand inför Portugals VM-rally

Tävlingen har utsetts till världens bästa rally fem år i rad och den utgår från staden Porto. Totalt kör man 19 specialsträckor, närmare 350 km, under fyra dagar. Underlaget är väldigt mjukt, det är lera och grus, vilket för att det är svårt att välja rätt däck för att få så bra grepp som möjligt. Dessutom är vädret väldigt oförutsägbart.
- Vägarna är mestadels tekniska med många kurvor samtidigt som det också finns några snabbare sträckor. Men precis som i Mexiko och Argentina gäller det att se upp för stenar när det blir uppkört och man behöver använda huvudet lika mycket som högerfoten för att få till ett starkt resultat. Vi siktar på att slå oss in i toppstriden och göra vårt bästa för att se efter försprånget vi har nu. Hur stora risker vi är beredda att ta får vi ta ställning till när vi ser hur tävlingen benar ut sig efter startskottet, säger Pontus.

Bergkvist vill ha revansch

Även Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg finns med i Portugal. Ekipaget har inte tävlat i VM sedan Frankrikes deltävling, där man hade stora problem och slutade nia.
– Det kommer bli väldigt tufft i helgen, det är inget snack om saken. Vårt största fokus är att bli bästa Citroen i tävlingen. En bra totalplacering utöver det är en bonus, säger Joakim Sjöberg.

– Vi hade ett bra test, och känner att vi har hittat bra inställningar. Den här gången har vi valt att gå för en bredare inställning som funkar bra även när man inte pressar bilen hundra procent. Utan man har även bra grepp när man går ner i tempo. Vi tror att det kommer passa oss denna tävling.
Portugals VM-rally inleds med en superspecial ikväll och avslutas på söndag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

WRC2

WRC