”Förmodligen var det för att mobba ut mig”

Engvall om spelarupproret: Skulle komma förr eller senare

avPatrik Brenning

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER
Gustav Engvall.

Det stormar i IFK Göteborg men i Stockholm sitter mannen som startat kaoset och sipprar på en kaffe.

– Det har varit lugnt i dag faktiskt. Väldigt lugnt. Förr eller senare skulle jag säga det ändå. Det är ärlighet. Det har varit en ganska lugn dag för mig men de hör väl vad jag säger, säger Gustav Engvall.

Hörde gjorde de och lugnt blev det inte.

Efter Gustav Engvalls beskrivning i BBpodden hur sportchefen Mats Gren agerade mot honom under hans sista tid i IFK – och påståendet att göteborgarnas situation med nio utgående kontrakt i spelartruppen beror på ett missnöje med sportchefen – så har fler spelare gått ut anonymt och styrkt Engvalls beskrivning. Klubben har nu enligt GT belagt truppen med munkavle samtidigt som Mats Gren kallats till ett möte med spelarrådet.

”Det var mycket pengar”

– Det kom bara sådär. Jag fick någon fråga och tänkte att det var lika bra att berätta. Innan har jag bara sagt att jag inte kommer att säga något om det men jag tycker att det ska komma fram att det sköttes så, säger Gustav Engvall dagen efter sitt avslöjande.

Hur kändes det att inte kunna berätta om det redan när du lämnade IFK?

– Det kändes som att folk sneade i Blåvitt då så klart men samtidigt kände jag att det inte var läge då. Jag hade spelat fem minuter och ska jag då in och gnälla? Det var inte rätt läge. Nu känns det ändå som om jag kommit tillbaka och eftersom folk undrar varför det blev så här så var det lika bra att berätta vad som hänt.

Gustav Engvall beskrev i podcasten bland annat hur Mats Gren anklagat honom för att fejka skador. Varför sportchefen sa så menar Engvall att han fortfarande inte förstår.

– Det får du fråga honom om. Jag har ingen aning vad han tänkte där. Jag förstår ingenting. Jag blev jättechockad. Men förmodligen var det för att mobba ut mig. ”Nu måste du gå” för det var mycket pengar och bra för dem som var i en trängd situation ekonomiskt. Men jag har ingen aning.

I vilket sammanhang sa han det?

– Det började med att han skrev det till min agent och sedan träffade jag honom dagen efter och då sa han det. Då drog cirkusen igång. Det var ett tråkigt avslut och det gjorde mig illa. Jag hade varit där i fyra år och får det avslutet. Det kändes piss. Jag försökte göra mitt yttersta varje dag.

”Är sanningen som kommer fram”

IFK Göteborgs ekonomi räddades av de 15 miljonerna som försäljningen av Gustav Engvall till Bristol City i slutet av sommaren 2016 gav. Men även om Mats Gren agerade för IFK:s bästa tycker Engvall att det måste finnas andra sätt att hantera situationen på.

– Då tycker jag du kan göra det på annat sätt. Det sättet han gör det på är för mig inte mänskligt gjort. Oavsett ska du kunna ha en dialog. Så var det inte riktigt.

Hur ser du på reaktionen på det du sa – att fler spelare nu vittnar om ett missnöje?

– Jag kände bara att jag tror inte att jag är ensam om att ha det lite så. Så jag tror bara att det är sanningen som kommer fram. När jag visar att jag kan säga det här tror jag andra också kliver fram och säger vad de tycker. Jag tror att jag tar med mig några på vägen.

Vad sa dina gamla lagkamrater efter podden?

– De sa bara oj. Men vissa vet sedan innan vad som hade hänt så de väntade nog också på att det skulle komma ut förr eller senare.

På måndag kommer Gustav Engvall återse sina gamla lagkamrater när IFK Göteborg gästar Djurgården i allsvenskan. På så sätt kan tajmingen på uttalandena också beskrivas som väldigt negativ för IFK och positiv för 21-åringens nya klubb Djurgården.

– Men det var inte det att jag hade planerat det att ”nu jävlar möter vi dem”. Det var inget planerat alls men det rör väl runt lite i Blåvitt. Det är väl inte jättestadigt där nu med det som sägs. Vi får se, det blir en bra match i alla fall. En tuff match.