Pontus Tidemand kör för VM-ledning

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: Bildbyrån

Efter två segrar vill Pontus Tidemand ha mer.

En seger i Argentina och en VM-ledning.

– Vi är redo att kämpa för vinst, säger han.

Svensken ligger på delad förstaplats i mästerskapet med samma poäng som sin SKODA-kollega Andreas Mikkelsen som också vunnit två deltävlingar. Svensken kör nu sin tredje för säsongen och trots att det är premiär för Tidemand i det Argentinska VM-rallyt så siktar han på ännu en vinst.

– Vi har skaffat oss ett bra utgångsläge med två segrar i rad, men fighten kommer att trappas upp ju längre in på säsongen vi kommer, säger Tidemand som kör klassen WRC2.

– Det är inga större glapp i den totala ställningen och snart är det dags för den första av de tre obligatoriska tävlingarna, vilket kommer att sätta allt på sin spets. Målet för den här helgen är att stärka vår position inför vad som komma skall. Det blir en stor utmaning men vi är redo att kämpa för vinst.

Tidemand kör för VM-ledning

Basen i Argentinas VM-rally ligger i Villa Carlos Paz, belägen 70 mil nordväst om Buenos Aires med 30 minuters resväg från Argentinas näst största stad Córdoba och terrängen i området är väldigt varierad. Tävlingen inled med en publiksträcka i Córdoba och därefter väntar grusvägar. Först blir det mjuka och sandig vägar i dalen med namnet Santa Rosa de Calamunchita, därefter kör de tävlande igenom bergskedjan med namnet Traslasierra. Då handlar det om steniga och väldigt smala vägar. Det gör att förarna måste ställa om sig snabbt när underlaget växlar.

– Att hitta balansen mellan tempo och uthållighet tror jag kommer att vara en nyckelfaktor, förklarar Pontus Tidemand.

– Det gäller att ta sig igenom med bilen hel och jag har förstått att det är en av de största svårigheterna på de här vägarna där det finns konstant risk att köra på något. Stenar dras upp i ytan och även de mest jämna vägarna har grova och knaggliga sektioner. Det finns också risk för dimma och sämre väder i bergen och då blir noterna allt viktigare, särskilt eftersom det blir min första gång här, så vi ska göra ett grundligt jobb med rekognoseringen.

I kväll inleds rallyt med den första publiksträckan natten till fredag svensk tid och därefter kör man ytterligare 17 specialsträckor. Målgången sker under söndagskvällen.

Publicerad: