De avgör tidigt – har tre vassa V86-spikar

Nicklassons tipsetta, skrällar och motbud till V86 på Jägersro/Solvalla, onsdagen den 4 mars

Av: Per Nicklasson

Publicerad:
Uppdaterad:
Conrad Lugauer och Nero Maximus är en av spikarna på V86.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Conrad Lugauer och Nero Maximus är en av spikarna på V86.

Här är Sportbladets V86-tips till onsdagens omgång på Jägersro och Solvalla, den 4 mars.

Sportbladets expert Per Nicklasson tippar omgången.

Via ett samarbete mellan Sportbladet och Travklubben.se kan du ta rygg på Sportbladets experters V86-system på ATG Tillsammans. Följ länkarna nedan.

Spelstopp 20.30

TV12 20.00

ATG Live 18.00

ANNONS: Här kan du gå med i andelslaget och ta rygg Sportbladets system på V86. [Extern länk]


V86–1


Loppet

Få deltagare och skiktat – inte streckkrävande. Utan att vi för den skull hittar något spikförslag.


Tipsettan

Velegance vann från ledningen senast. Det var bra, men samtidigt lite intetsägande eftersom hon fick bestämma i så hög utsträckning. Om hon håller ledningen eller får rygg ledaren (i litet och rätt ojämnt fält ser det ut att vara goda chanser till lucka i tid) ser det ut att vara en bra möjlighet till andra raka. Men hamnar hon inte där anser vi inte att hon har bättre chans än ett par, tre andra hästar.


Motbuden

Golden Girl D.T. bör gälla som klar spetsfavorit, förutsatt att kusken laddar från start. Hon gick i ledningen i comebacken, såg fin ut men vek ner sig rätt enkelt sista biten. Förmodligen kan hon vara förbättrad med det loppet i kroppen. Förutsättningarna för henne är smått optimala, med spetsläge över kort distans. Micro Vick är fortsatt mycket spännande. Hon körs snällt och behöver lite tur i loppen, men den här gången är det läge för ett åtminstone lite mer offensivt upplägg. Vi skulle tro att hon är loppets allra formstarkaste häst. Virgin Maiden är ett givet bud trots sämsta spåret. Är en häst som tål att göra en del själv


Skrällbudet

Vi tycker att vi helt kan avfärda tre hästar ur segerstriden. Däremot är vi osäkra på Smilla. Hon vann åtta lopp i fjol, men det var i förmodligen ganska enkel konkurrens, och när hon nu gör sin Sverigedebut är det svårt att sätta in henne riktigt i sammanhanget.


Spetsbudet

Velgance är startsnabb men Golden Girl D.T. har aldrig bommat ledningen när hon haft framspår bakom bilen (fem starter), så vi tror att hon är snabbare..


! Statistikvinnaren

Virgina Maiden.

Vår rankning

1 Velegance

4 Golden Girl D.T.

7 Micro Vick

8 Virgin Maiden

2 Smilla

6 M.T.Kornelia

3 Ahsoka T.Dream

5 Classic Kimble

V86–2


Loppet

Sex fina hästar, men faktum kvarstår: Det är bara sex hästar.


Tipsettan

Mellby Hoffa tog hem 300 000 kronor på ett bräde när han ledde runt om i ett fint lopp på Solvalla senast. Han får svårt att nå ledningen av egen kraft den här gången men det betyder inte att det är omöjligt att han hamnar där ändå – det beror på hur kuskarna bakom främst Karat Band och Arnie Express resonerar. Om Mellby Hoffa inte kommer det ledningen är det ingen skräll om han ändå lyckas vinna.


Motbuden

Karat Band är en fin häst med hög kapacitet. Efter en mycket lovande inledning på fjolåret hamnade i en svacka som varade över hela sommaren och det var först i årets sista start som han var sig själv igen. Men den starten på näthinnan går det som utomstående betraktare att ha förhoppningar på honom igen inför den här säsongen. Om hans tränare och kusk bedömer att Karat Band är tillräckligt väl förberedd för att kunna gå i ledningen finns det möjligheter för honom att hålla ledningen. Men han kommer att utmanas av Arnie Express första biten. Hästen har två raka från ledningen och med den bevisade formen är hästen ett bud här också, även om vi tycker att de flesta av de andra hästarna nog är bättre än honom i grunden. Belker är förstås den stora stjärnan i det här loppet, men efter genomklappningen i en E3-final i juni ifjol har han inte varit riktigt lika bra som tidigare, fast han har gjort bra insatser även efter det. I årsdebuten var han duktig och det är möjligt att han är på väg tillbaka på allvar. Anledningen till att vi rankar ner honom är istället att vi misstänker att det kan bli dödens för honom, och därifrån är det inte så enkelt att vinna.


Skrällbudet

B.W.T.Echo gör årsdebut och han gör det i ny regi. Kajta Melkko har fin form på sitt stall. Nu har hästen i och för sig bara varit hos henne i en dryg månad och det är svårt att säga om han hunnit ta till sig av de eventuella nyheter han ställts inför. Men han visade i fjol att det är en klart duglig häst så bara på tiigare meriter ska han ses som en outsider.


Spetsbudet

Karat Band, Arnie Express och Mellby Hoffa gör upp om ledningen (Brake Cooling kan också öppna). Vi har svårt att avgöra vem vi tror mest på.


! Statistikvinnaren

Mellby Hoffa.

Vår rankning

5 Mellby Hoffa

1 Karat Band

4 Arnie Express

6 Belker

2 B.W.T.Echo

3 Brake Cooling

V86–3


Loppet

Låg klass på det här loppet. Vi går på tre lägesmissgynnade. Kör dom bara lite, lite för fort i täten kommer det nog att straffa sig för täthästarna.


Tipsettan

Abbington startgalopperade i comebacken. Gick bra sedan då han efter en lugnt förstavarv där han fick lunka bakom klungan tog mycket på denna sista rundan. Det är rätt så grov häst och han bör därför ha haft nytta av det loppet. Vi misstänker rätt så bra kapacitet för klassen, och framförallt för det här sällskapet.


Motbuden

Incredible Smart övertygar väl inte helt, men kommer från ett stall vars hästar vi alltid har respekt för. Dreamstone är rätt fin, bra inledning på 2020.


Skrällbudet

Chimneysweeper har fin form.


Spetsbudet

Nummer 1,3 och 5 är alla snabba ut.


! Statistikvinnaren

Abbington.

Vår rankning

10 Abbington

9 Incredible Smart

11 Dreamstone

6 Diamond Mearas

4 Chimneysweeper

3 King Moneyfee

1 Banderas

5 Maxi

12 O.M.Faststep

8 La Diva

2 Go All In

7 Nici

V86–4


Loppet

Spik. Tre till fem utmanare.


Tipsettan

Payet D.E. ser ut att hålla sin långvariga formtopp. Med bättre spår än de värsta konkurrenterna kan det vara så enkelt som spets och slut. Vi spelar på det. Men ger inte upp om Payet D.E. tvingas trava i en annan position.


Motbuden

Eicas är en allvarlig utmanare, det är konstigt att han inte vunnit fler lopp än han gjort. In Love Boko gjorde debut i ny regi senast. Hade ingen  större tanke på att gå felfritt. Fick sedan gå onödigt hårt efter galoppen och blev trött. Har fått en månad på sig att återhämta sig. Vi gillar hästen skarpt men han behöver nog tur, för ledningen blir svår att hålla. Coogan kan inte avfärdas trots att det handlar om årsdebut, men man kan misstänka att det i första hand är tal om ett snällt upplägg. Med tanke på att det är lång distans kan det dock löna sig till slut ifall täten kör på lite fortare än vad vi tror att fallet blir.


Skrällbudet

Mellby Ess har ett bra spår. Visade fin form i årsdebuten och är inte så tokig för klassen.


Spetsbudet

Om Payet D.E. bara kan hålla Eicas bakom sig från början är det bra chans att han i ett tidigt skede kan köra sig till spets.


! Statistikvinnaren

Payet D.E.

Vår rankning

3 Payet D.E.

4 Eicas

1 In Love Boko

9 Coogan

2 Mellby Ess

8 Vincent Chase

5 Rigel Face

6 This Is Alex

7 Zeus Karsk

10 Baloo du Nord


ANNONS: Här tar du rygg på Sportbladets V86-system på ATG Tillsammans. [Extern länk]


V86–5


Loppet

På förhand ser det här ut som ett utpräglat tvåhästarslopp. Men vi har bestämt oss för spik.


Tipsettan

Nero Maximus vann visserligen näst senast men känslan är ändå att han fått dålig utdelning på sin finfina form så här i början av 2020. Här kan mycket avgöras i starten. Nero Maximus är visserligen inte helt att lita på men bakom bilen har han varit stabil. Mycket avgörs i starten och vår känsla är att han tar sig förbi Gustavson Be från start. Sedan bör vägen mot ledning ligga öppen, vi kan i alla fall inte se vem som ska vilja svara honom. Från spets tror vi inte att Nero Maximus förlorar det här loppet.


Motbuden

Gustavson Be vann sin senaste start, hemma i Tyskland, i Berlin. Han har vilat efter det, tre månader och risken finns att det kan saknas lite i honom. Han har annars, i tre Sverigestarter, visat att han är en väldigt bra häst som duger i konkurrensen också här. Men här kan det alltså vara så att han måste vinna via en tyngre resa än Nero Maximus. Klarar han av det är det bara att bocka och buga, men som vi läser loppet känns det givet att tro mer på Nero Maximus.


Skrällbudet

Vi har som sagt var svårt att tro på någon utöver de två vi har nämnt. Men Quiz Töll är i alla fall en fin häst är i alla fall en fin häst som vann på V75 i sin näst senaste start. Senast var hon ursäktad efter en tung resa.


Spetsbudet

Oavsett vem som tar ledningen inledningsvis (Surprise Power?) bör Nero Maximus få överta. Förutsatt att han är snabbare än Gustavson Be. Men det tror vi alltså att han är.


! Statistikvinnaren

Nero Maximus.

Vår rankning

5 Nero Maximus

4 Gustavson Be

7 Quiz Töll

1 Mr Jäger

6 Umaticaya

3 Surprise Power

2 Thengill

V86–6


Loppet

Låg klass, bra uppgift för vår tipsetta.


Tipsettan

Timorol är bra. Vi tror inte att han behöver ledningen för att ha en bra chans att vinna det här loppet, men vi tror att han kommer dit och då ser det så klart ännu bättre ut.


Motbuden

Ville Am vill gärna utmana om ledningen och det är inte omöjligt att han kan ta sig förbi. Men det yttre springspåret är så pass mycket sämre att det ändå kan bli svårt, trots att han förmodligen är naturligt startsnabbare än vad Timorol är. Med tyngre för Ville Am gentemot Timorol blir det normalt sett svårt att vinna. Om man funderar på gardering bör man inte stanna vid Ville Am, utan då är det ytterligare två-tre stycken som gäller


Skrällbudet

Expensive visade utveckling i slutet av fjolåret.


Spetsbudet

Timorol håller ut Ville Am?


! Statistikvinnaren

Titan Journey.

Vår rankning

6 Timorol

7 Ville Am

10 Expensive

11 Titan Journey

12 Enjoy’s Jagger

8 Chocolamin

3 Mercedes

2 Optimus M.M.

1 Teton Special Gift

9 Beauty Rivner

4 Max Majo

5 Headudisplay

V86–7


Loppet

Framförallt ett mycket bra spellopp.


Tipsettan

Hade loppet varit 500 meter längre hade vi nog kunnat tänka oss att spika Chablis D.K. Nu känns det som att han med lite trafikproblem på vägen kan få svårt att hinna fram.


Motbuden

Dallas är bra för klassen. Lurigt läge men lite enklare emot.


Skrällbudet

Forrest Hornline?


Spetsbudet

Schönbrunn?


! Statistikvinnaren

Chablis D.K.

Vår rankning

13 Chablis D.K.

15 Dallas

6 Schönbrunn

12 Maple Hill’s Eto’o

14 Quite E.Wood

1 French Quick

2 Twentyfourseven D.E.

11 Diamond Hall

7 Unarmed Face

8 Forrest Hornline

5 Digital Data

3 Alsterups Tore

4 Andover Cup

10 Emikh de Vandel

9 Father Foura

V86–8


Loppet

Flera oskrivna kort i öppet lopp.


Tipsettan

Vi tippar Messiah, trots att han inte startat sedan i september. Mer för omständigheterna kring konkurrenterna än att vi tror väldigt mycket på Messiah.


Motbuden

Twice Kronos har ett lopp i kroppen efter lång vila. Men det är trots allt bara ett lopp, och utgångsläget är dåligt. Uret har ett på papperet bra spår, men han kan bli över från start och är dessutom tränarkörd den här gången. Frankenstein A.M. har vilat sedan i oktober. Han har varit ojämn i karriären, tappat travet vid en del tillfällen. När han fungerar är han bra, är han hundra procent fräsch kan han kanske duga även med frånvaro av lopp.


Skrällbudet

Francisfromheaven? Spetsar, släpper, smyger?


Spetsbudet

Langen’s Airborne rankas upp på att haneventuellt kan nå ledningen tidigt.


! Statistikvinnaren

Twice Kronos.

Vår rankning

4 Messiah

11 Twice Kronos

1 Uret

6 Langen’s Airborne

10 Frankenstein Am

9 Vulcano O.P.

2 Francisfromheaven

5 Kryptonite Zon

7 Verozzo

12 Uomo Show

8 Arctic Carl

3 Cherie Lascaux


ANNONS: Här kan du gå med i laget och tar rygg på Sportbladets andelssystem på ATG Tillsammans – här är alla system. [Extern länk]


Per Nicklassons V86-tips:

Bästa spelet

Abbington (V86-3) fick en genomkörare efter galopp i comebacken. Vi provar ett litet vinnarspel.

Spiken

Vi hoppas att alla våra spikar kan ”avgöra” sina lopp genom att tidigt hitta till ledningen. Det är på de premisserna vi spikar såväl Payet D.E. (V86-4) som Nero Maximus (V86-5) samt Timorol (V86-6). Samtliga kan dock vinna även utan att komma till ledningen.

Luringen

Det är Micro Vick (V86-1) som vi vi inte vill släppa. Spännande att se henne med slagläge 300 kvar.

Tänk på att …

… det här är första V86-omgången för året där det är tillåtet att tävla barfota för hästarna. Nytt är att tränarna måste meddela balans redan vid anmälan. Det känns som ett stort steg framåt för att undvika det informationskaos som präglat de stora streckspelen under ganska många år nu. När man sedan inför förbud för jänkarvagnar kommer det att bli ännu bättre på det området.

… det är rätt viktigt att som kusk känna hästen  man kör. I V86-3 är det många av kuskarna som inte känner sina hästar. Det är bara King Moneyfee och O.M.Faststep som körts av sina respektive kuskar i lopp tidigare. Dock utan att vinna.

Tränarligan, Solvalla

1) Stefan Melander, 13 segrar

2) Claes Sjöström, 8

3) Timo Nurmos, 6

4) Björn Goop, 6

5) Roger Walmann, 4

Stora systemet

Avd 1: 1–4–7–8 (2–6)

Avd 2: Alla sex startande (5–1)

Avd 3: 10–9–11 (6–4)

Avd 4: 3 Payet D.E. (4–1)

Avd 5: 5 Nero Maximus (4–7)

Avd 6: 6 Timorol (7–10)

Avd 7: 13–15–6–12–14–1–2–11–7–8 (5–3)

Avd 8: 4–11–1–6–10–9 (2–5)

4 320 rader/1 080 kr

Lilla systemet

Avd 1: 1–4–7–8 (2–6)

Avd 2: 5–1–4–6 (2–3)

Avd 3: 10–9–11 (6–4)

Avd 4: 3 Payet D.E. (4–1)

Avd 5: 5 Nero Maximus (4–7)

Avd 6: 6 Timorol (7–10)

Avd 7: 13–15–6 (12–14)

Avd 8: 4–11–1–6–10–9 (2–5)

864 rader/216 kr

Chanssystemet

Avd 1: 1–4–7–8 (2–6)

Avd 2: 5–1–4–6 (2–3)

Avd 3: 10 Abbington (9–11)

Avd 4: 3 Payet D.E. (4–1)

Avd 5: 5–4–7 (1–6)

Avd 6: 6 Timorol (7–10)

Avd 7: 13–15–6–12–14–1 (2–11)

Avd 8: 4–11–1–6–10–9 (2–5)

1 728 rader/432 kr

DD-systemet

DD-1: 13 Chablis D.K.

DD-2: 4–11–1–6

V5-loppen, Solvalla

V5-1: 11 Guardian, 10 Above Ground, 9 Unica Vega.

Outs: 5 The Killer.

V5-2: 5 Ultra Bright, 1 Zourane Kronos.

Outs: 4 Galactica.

V5-3: 6 Upgrade Pellini, 7 Malvha Ha, 2 Motive Match.

Outs: 1 Heart Am.

V5-4: 3 Alhambra Mail, 5 Qeen Roc, 7 Tonique.

Outs: 2 Sideslip.

V5-5: 11 Quickatore, 1 Youhadmeathello, 9 J.J.Another Vinn.

Outs: 2 Mr Julian.


ANNONS: Här kan du gå med i laget och ta rygg på Sportbladets andelssystem på V86. [Extern länk]

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN