Danska myndigheten: Sverige väntar på allmän smittspridning

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Danmarks riktlinjer kring coronaviruset är än så länge betydligt skarpare än de svenska.

Trots det riskerar mellan 1 680 och 5 400 danskar att dö av viruset, enligt en ny prognos från Sundhedsstyrelsen.

– I Sverige väntar man på allmän smittspridning. Vi försöker hantera det här på ett förebyggande sätt, säger Bolette Søborg, överläkare på Sundhedsstyrelsen.

Laddar Live Upplevelse

I Sverige har Folkhälsomyndigheten fått motta kritik för att man är för försiktig i sin bedömning av hur viruset ska tacklas. Något som den danska motsvarigheten – Sundhedsstyrelsen, nu ger uttryck för.

– Våra svenska kollegor är mer avvaktande och vill se allmän smittspridning innan riktlinjerna skärps. I Danmark har vi valt att sätta in åtgärder i ett tidigt skede, säger Bolette Søborg sent på tisdagskvällen.

Ett exempel på skillnaderna är att flygtrafik från så kallade röda områden (Italien, Kina, Sydkorea och Iran) inte längre får landa på danska flygplatser. Och att trafikanter i Köpenhamn uppmanas att undvika kollektivtrafik i rusningstider.

I Sverige finns ännu under onsdagsförmiddagen inga såna beslut, eller uppmaningar.

”Gå inte på konsert i Malmö”

I Danmark, där det under onsdagen stod klart att 340 personer är smittade, är även folksamlingar med fler än 1000 personer förbjudna, konferenser och större möten är inte heller tillåtna.

– Vi uppmanar vår befolkning att inte gå på konserter i exempelvis Malmö, fortsätter Bolette Søborg, som tror att Sveriges riktlinjer kommer att skärpas i takt med att fler blir sjuka.

I nuläget finns inga planer på att införa skarpare gränskontroller mellan länderna. Öresundsbron håller öppet som vanligt.

– Vi har fullt förtroende för att vårt systerland hanterar situationen på ett korrekt sätt. Även om vi hittills gjort lite olika bedömningar så har vi samma verktyg att ta till, och oavsett när i tiden vi skärper riktlinjerna så kommer både Sverige och Danmark att drabbas av allmän smittspridning, säger hon.

Hur ser den danska befolkningen på att ni redan har så tuffa riktlinjer i Danmark?

– En del förstår inte och menar att corona inte ger värre symtom än vanliga influensor. Då är det viktigt för oss att informera om att vi måste skydda de som kan bli svårt sjuka, det vill säga våra äldre och personer med grundsjukdomar. Det är framför allt för deras skull vi måste vara försiktiga.

Karantän utan sjuklön

Svenska Andreas Bergkvist, som bor och och arbetar i Köpenhamn, menar att det råder corona-panik i staden.

Foto: Privat
Andreas Bergkvist

– Jag kan förstå att man är orolig, men min personliga hållning är ändå att det är lite väl hysteriskt. Om någon hostar på tåget reser sig alla och tittar åt ett annat håll.

Att Svenska myndigheter har en mindre restriktiv hållning till viruset är inget Andreas upplever att danskarna pratar om.

– Danmark är ju Danmark, om man säger så. Det är lite tuffare här. Om man jobbar på samma arbetsplats som en smittad person, blir man placerad i karantän i 14 dagar, med lön. Men om man på eget bevåg reser till ett riskområde placeras man i karantän utan sjuklön.

I Sverige gäller tills vidare Folkhälsomyndighetens rekommendation – att personer utan symtom arbetar som vanligt.


ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE