Bekräftat: Grzelak tar över AIK

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Nu är det klart.

Bartosz Grzelak tar över som ny huvudtränare i AIK.

– Finns bara ett svar när AIK ringer, säger Grzelak.

Han har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till sista december 2022.

– Det är någonting nytt som börjar nu. Det kommer inte komma in någon tränare som är trollkarl och drar ut kaniner ur hattar och charmar laget. Alla måste inse att alla måste bidra till det här. Spelare, ledare och supportrar måste skapa en kraft där det inte går att stoppa oss. Det är det jag hoppas vi kan uppnå, säger nye AIK-tränaren Bartosz Grzelak på en presskonferens.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Grzelak var tidigare, mellan 2017 och guldåret 2018, assisterande tränare till Rikard Norling som fick sparken från AIK i måndags.

– Jag tittar bara framåt, den bilden jag har är att det finns mer att ta av i det här laget. Jag ska inte recensera det som varit, allt har inte varit jättedåligt.

41-åringen återförenas nu med många i staben som han har arbetat med tidigare i AIK, bland andra assisterande tränare Patric Jildefalk.

– Det känns jäkligt spännande, vi har haft kontakt sedan han lämnade AIK. Vi delar värderingar och vi har båda varit i AIK länge, säger AIK:s assisterande tränare Patric Jildefalk till Sportbladet.

Fortsätter du vara assisterande nu när Grzelak tar över som huvudtränare?

– Jag har inte fått någon indikation på något annat. Det här är ju väldigt färskt så vi har inte pratat så mycket om det. I den här situationen har man inte råd att byta ut tolv personer. Vi är många som jobbat med honom tidigare.

41-årige Grzelak kommer närmast från Sveriges U21-landslag där han var assisterande förbundskapten till Roland Nilsson.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Debut på söndag

– Bartosz var en starkt bidragande person då vi vann SM-guld 2018 och med sin personlighet och sitt moderna ledarskap, där han står för en utveckling av spelare och ett framåtlutat spelsätt, säger AIK:s sportchef Henrik Jurelius.

Grzelak tar nu över tränarjobbet i en klubb som efter elva allsvenska omgångar ligger tolva med tolv poäng. På söndag debuterar han när AIK gästar Kalmar.

– Vi måste inse var vi befinner oss i tabellen, och ta situationen på allvar, precis som när man ska försöka lösa ett problem så måste man vara väldigt ärlig mot sig själv. Som det ser ut just nu ljuger inte tabellen, utan vi ligger där vi ligger, säger Grzelak.

Som inte främst vill fokusera på vilken uppställning AIK ska ha framöver.

– Det är attityd jag är ute efter. Vi ska spela en offensiv fotboll, det tror jag vilken fotbollstränare man än frågar kommer säga. Jag vill ha modiga spelare, jag vill ha spelare som inte är rädda för att göra misstag. Samtidigt vill jag ha en stabil defensiv, det säger alla tränare också, men då uppfattas man som tråkig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.