Borgen på Limhamn säljs – efter 120 års tid

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Den riddarborgsliknande villan på Limhamn ligger ute till försäljning.
Foto: Astor Svensson/Husfoto
Den riddarborgsliknande villan på Limhamn ligger ute till försäljning.

NYHETER

I 121 års tid har Villa Vegga varit i familjen Lundvalls ägo.

Men nu är det riddarborgsliknande huset för första gången till salu.

– Jag har aldrig varit med om det i alla fall, att det kommit ut nåt så unikt med så mycket bevarat i, säger mäklaren Magnus Georgson.

År 1899 färdigställde sjökapten John Lundwall byggnationen av Villa Vegga på Limhamn. Den såkallade ”Borgen”, som på grund av sitt utseende liknats vid en riddarborg, har med åren blivit ett känt landmärke i stadsdelen.

Fastigheten har också varit i familjens ägo ända sedan den byggdes men efter 121 år ska den nu säljas.

– Man har inte gjort så mycket med huset sen det byggdes, så det är massor av originaldetaljer kvar. Det är ett vansinnigt häftigt hus. Å andra sidan kräver det absolut renovering med en varsam hand, säger Magnus Georgson, ansvarig mäklare på SkandiaMäklarna.

Foto: Astor Svensson/Husfoto
Mycket av originaldetaljerna har bevarats i mer än 120 år.

”Sorg i hjärtat”

Det är de tre barnbarnsbarnen till John Lundwall som tagit beslutet att sälja familjevillan.

– Det är med sorg i hjärtat som de släpper det. Det lämnar familjen efter att ha varit deras i, rakt nedstigande led, i tre generationer. Det är fjärde generationen nu, säger Magnus Georgson.

Villan har förutom fri havsutsikt bland annat en fasad av gråsvart Klagshamnsflinta, en champagnegrotta i trädgården och en takhöjd på hela sex och en halv meter.

Utöver det finns såklart också ett torn, med utsikt över Öresund, som till stor del ligger till grund för liknelserna med en riddarborg. Just tornrummet beskriver Magnus Georgson också som ”väldigt, väldigt intressant”.

Foto: Astor Svensson/Husfoto
Uppe från tornet kan man blicka ut över Öresund.

Visning i helgen

– Det är inspirerat av kyrktornet från den kyrkan som John Lundwall och hustrun Charlotte gifte sig i i London. Att de överhuvudtaget byggde det här tornet var för att kunna försvara sig mot inkräktare. Där finns ett lönnrum där uppe som man bara når uppifrån krönet på det här tornet.

Den tio rum stora villan har en boarea på 337 kvadratmeter. Förutom huvudbyggnaden finns även ett gårdshus på tomten, vilket rymmer en lägenhet som är 80 kvadratmeter stor.

Intresset för fastigheten har varit stort inför den kommande visningen.

– Det är ett antal som anmält sig till visningen på söndag, så det ser bra ut för ägarna.

Foto: Percy Lundwall
Så här såg det ut 1909.

”En häftig uppgift”

Magnus Georgson joggar själv förbi Villa Vegga varje dag och menar att det är den bostad i Malmö som han allra helst velat hjälpa till med en försäljning av.

Mycket på grund av hur sällan ett liknande objekt kommer ut på marknaden.

– Jag har aldrig varit med om det i alla fall, att det kommit ut nåt så unikt med så mycket bevarat i. Sen är det en häftig uppgift att få det i skick sen. Förhoppningsvis blir det någon som kan göra det på ett varsamt sätt.

Utgångspriset för Villa Vegga ligger på 16 miljoner kronor.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE