Varnar för tidig invasion av myror: ”Extremt ovanligt”

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Myrorna har vaknat rekordtidigt.

Och eftersom det ännu inte finns något de kan äta i naturen, är det större risk att de söker sig inomhus.

Nu varnar skadedjursbekämpare för krypen – som kan gnaga sönder ditt hus.

Stora delar av Sverige får i år ingen meteorologisk vinter, utan går i stället direkt från höst till vår. Det gör att även insekterna vaknat upp rekordtidigt.

I år kan därför betydligt fler privatpersoner än vanligt få hembesök av vårpigga myror, varnar Anticimex.

– Att myrorna vaknar till liv i januari är extremt och unikt , det har jag aldrig varit med om. De är ute efter sötsaker så att de snabbt kan få energi, men naturen är verkligen inte redo, det finns inga blommor med nektar. Då söker de sig inomhus istället. Dels för att det är varmt och skönt och dels för att vi lämnar matrester efter oss, säger skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten på Anticimex.

Svartmyra.
Foto: Wikimedia Commons.
Svartmyra.

Kan gnaga sönder huset

Vanligtvis brukar myrorna inte vakna förrän om någon månad. Framförallt är det i södra och delar av mellersta Sverige, där vädret varit som mildast, som man kan märka av myr-invasionen.

Men är den så farlig då? Tja, det beror på, enligt Persson Vinnersten. Den vanliga svartmyran är harmlös, förutom att den kan upplevas som obehaglig att ha i sitt hem.

Men det finns även flera fall som visar att den bruna trämyran kvicknat till.

Foto: Anticimex
Thomas Persson Vinnersten, skadedjursbekämpare Anticimex

– Den kan orsaka stora ordentliga skador på huskonstruktionen. Det kan handla om tusentals myror som sitter och gnager på träet, ofta börjar de i någon fuktskadad del av ett hus, säger Persson Vinnersten.

Så håller du myrorna borta

Om man upptäcker oönskade krypande gäster i sitt hem bör man först ta reda på om det rör sig om vanlig svartmyra eller den skadligare varianten, brun trämyra.

Den senare är ljusare med mörkare huvud och bakkropp, och lämnar spår efter sig i form av träspån. Rör det sig om brun trämyra ska man höra av sig till skadedjursbekämpare direkt. För att hålla myrorna borta ska man framförallt se till att inte ha matrester liggande framme.

Publicerad:

LÄS VIDARE