SD försöker ändra sin egen historia

Debattörerna: SS-svensk var nyckelperson vid grundandet av partiet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det råder ingen tvekan om att SS-svensken Gustaf Ekström var en nyckelperson vid grundandet av SD, som han arbetade för ända fram till sin död 1995. Han var även aktiv nazist under hela sitt vuxna liv, skriver debattörerna.
Foto: TT, Jonn Leffmann
Det råder ingen tvekan om att SS-svensken Gustaf Ekström var en nyckelperson vid grundandet av SD, som han arbetade för ända fram till sin död 1995. Han var även aktiv nazist under hela sitt vuxna liv, skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. Debatten kring den uppmärksammade utställningen ”Medlöperi och motstånd” på Norrköpings Stadsmuseum belyser hur Sverigedemokraterna nu aktivt arbetar för att skriva om partiets historia.

Partiet förnekar exempelvis vilken roll Gustaf Ekström, SS-frivillig under andra världskriget, spelade vid partiets grundande.

Darko Mamkovic, Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping som polisanmälde utställningen, kallar det för en lögn att Ekström var med och grundade partiet. Även partiledaren Jimmie Åkesson försökte förminska Ekströms roll i en intervju i TV4 nyligen med liknande ord.

Som författare till biografin om Gustaf Ekström vill vi påpeka fakta. Det råder ingen tvekan om att Ekström var en nyckelperson vid grundandet av SD, som han arbetade för ända fram till sin död 1995. Han var även aktiv nazist under hela sitt vuxna liv.

Nazisten Gustaf Ekström tjänstgjorde vid SS-Hauptamt i Berlin. Där arbetade han bland annat med att producera antisemitisk propaganda. Han deltog på Sverigedemokraternas första årsmöte i Malmö den 21 februari 1988, som en av 23 personer. Det är bara två veckor efter att riksorganisationen för Sverigedemokraterna startades i en lägenhet i Stockholmsområdet.

Att grunda ett parti är en kollektiv handling som sker över tid. Ett parti kan inte grundas av en enskild individ, det blir liksom inte mycket till parti då. Det krävs flera övertygade människor redan från start.

Det måste föras protokoll, bokas lokaler, kopieras handlingar och mötesinbjudningar ska läggas i kuvert och postas. Bankkonton ska öppnas, bidrag och tillstånd sökas och flygblad ska delas ut.

Det var sådant politiskt grundarbete som Gustaf Ekström utförde i sin roll som medgrundare av Sverigedemokraterna. Även en till synes enkel formalitet som protokollet för mötet i Malmö är viktig. För med hjälp av det kan Sverigedemokraterna ansöka om sändningstillstånd för närradio.

Ekström avancerar i Sverigedemokraternas partiorganisation. Han väljs till revisor för hela partiet på riksmötet den 10 juni 1989. En revisor är en nyckelposition för att en förening eller ett parti ska kunna fungera.

Men han har även fler viktiga roller. Ekström låter andra sverigedemokrater övernatta i sin lägenhet när de är på besök i Lund för att delta i manifestationerna kring den 30 november. Han deltar aktivt i partiets utåtriktade verksamhet och är närvarande på årsmöten och särskilda middagar.

De sverigedemokrater vi har intervjuat som var med när Ekström var aktiv i partiet vittnar om den särskilda status han hade bland medlemmarna till följd av hans historia i Waffen-SS.

Det finns även uppgifter om att Ekström skänkt pengar till Sverigedemokraterna, något som förmodligen bara kan bekräftas om de själva offentliggör årsredovisningar och protokoll från 1989–1995.

Men även det material som redan i dag finns offentligt, i form av intervjuer, tidningsartiklar, fotografier, dokument, protokoll och videoinspelningar, visar att Gustaf Ekström inte bara var med och grundade Sverigedemokraterna, han är faktiskt en av de formella instiftarna av partiet. Det är fakta.

När Ekström dör 1995 sätter hans gamla vänner in en dödsannons i en tysk tidning för SS-veteraner. Under annonsen står en variant av SS valspråk som lovar trohet till Adolf Hitler. Några månader tidigare hade Ekström deltagit i 30:e novemberfirandet i Lund tillsammans med andra sverigedemokrater.

Han var alltså nazist under hela sitt vuxna liv och samtidigt aktiv sverigedemokrat sina sista åtta år.


Matti Palm
Johan Ulvenlöv
Anders Larsson
Författare till boken ”Utan ånger: Gustaf Ekström – SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE