Hoppas på ett snabbt botemedel är naivt

Replik från Harvardprofessor om Sveriges coronastrategi

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi kommer tyvärr att få brottas med Covid-19 tills vi når flockimmunitet, och till dess måste vi skydda de äldre och andra högriskgrupper, oavsett om det tar tre månader eller tre år, skriver Martin Kulldorff.
Vi kommer tyvärr att få brottas med Covid-19 tills vi når flockimmunitet, och till dess måste vi skydda de äldre och andra högriskgrupper, oavsett om det tar tre månader eller tre år, skriver Martin Kulldorff.

REPLIK. Att som Stefan Einhorn förlita sig på att vi snart har ett medicinskt botemedel mot Covid-19 är både naivt och farligt. Vi har haft influensa i över hundra år utan att kunna förhindra tusentals årliga dödsfall, och för aids/hiv tog det flera år innan vi hade bra läkemedel.

Vi kommer tyvärr att få brottas med Covid-19 tills vi når flockimmunitet, och till dess måste vi skydda de äldre och andra högriskgrupper, oavsett om det tar tre månader eller tre år.

Notera här att flockimmunitet inte är en strategi, utan ett vetenskapligt bevisat fenomen som vi kommer att nå förr eller senare, med en kombination av tillfrisknade personer med immunitet, förbättrad hygien och social distansering, samt ett eventuellt framtida vaccin.

När man jämför statistiken mellan olika länder eller regioner, är det därför inte det nuvarande antalet döda per invånare som är viktigast utan antalet döda per infekterad. Vi har visserligen inte siffror på det, men det är det som landets strategi ska minimera om man vill undvika onödiga dödsfall.

För Covid-19 har en person i sjuttioårsåldern cirka 40 gånger så stor dödsrisk som en i fyrtioårsåldern, 100 gånger större än en person i trettioårsåldern, 300 gånger större än en i tjugoårsåldern och över 3 000 gånger större risk än ett barn.

För att minimera både dödsfall och sjukhusbörda måste motåtgärderna därför fokusera på de äldre.

Som Einhorn korrekt nämner, är en del infekterade personer asymptomatiska. Äldre personer med hemtjänst bör därför avtacka sig hembesök och nöja sig med hemleveranser av mat och dylikt. Annars spelar de rysk roulett med sina liv.

För att minimera dödsfall på ålderdomshem bör hela hemmet isoleras tillsammans med yngre personal. I takt med att personer tillfrisknar med erhållen immunitet kan dessa sedan anställas på normalt sätt i hemtjänst och på ålderdomshem.

Dessa åtgärder är svårare än att exempelvis stänga skolor, men man ska leta efter nyckeln där den finns, inte under lyktstolpen där det är lättast att leta.


Martin Kulldorff, biostatistiker, epidemiolog och professor, Harvard Medical School


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Detta är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE