Disney klipper om ”Toy story 2” efter Metoo

Scenen har raderats från populära filmen

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Disney censurerar ”Toy story 2”.

I sviterna efter Metoo har en scen klippts bort ur den senaste dvd-versionen, uppger Guardian.

Den fejkade bortklippta scenen har nu klippts bort på riktigt ur ”Toy Story 2”.

Låter det snurrigt?

Pixar, som är kända för filmserier som ”Toy story”, ”Bilar” och ”Superhjältarna” har ofta låtit eftertexterna i sina filmer åtföljas av fejkade bortklippta scener där de animerade karaktärerna driver med varandra, tappar bort sig i replikerna eller pratar rakt in i kameran. De fejkade scenerna har ofta drivit med Hollywood och filmindustrin.

Men nu har Pixar alltså censurerat ”Toy story 2” genom att klippa bort just en sån fejkat bortklippt scen i den senaste dvd-versionen, skriver Guardian. Att ”Toy story 2”-scenen (se scenen här, extern länk) raderats uppmärksammades förra månaden på olika internetforum och har också rapporterats av filmsajten releasenews.com och det gäller såväl Blu-Ray- som nedladdningsversioner av filmen.

Flirtar med Barbiedockor

I scenen, som funnits med i eftertexterna sedan filmen släpptes 1999, syns den animerade karaktären Stinky Pete tillsammans med två Barbiedockor.

Scenen ska föreställa en provfilmning där Stinky Pete klappar Barbiedockorna på händerna och antyder att han skulle kunna förse dem med roller i uppföljaren. ”Toy story 2”-klippet driver med det faktum att högt uppsatta män i Hollywood utnyttjat sin makt och ställning för att begära sexuella tjänster från kvinnor som försökt slå sig sig in i filmbranschen.

Metoo-rörelsen exploderade hösten 2017 bland annat på grund av liknande anklagelser mot Hollywoodmogulen Harvey Weinstein som nu står åtalad för flera våldtäkter och andra sexuella övergrepp.

1 av 3 | Foto: John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
Ur ”Toy story”.

Regissören fick sparken efter anklagelser

”Toy story 2”-regissören John Lasseter som var med och grundade Pixar och senare blev animationschef hos Disney tvingades också att avgå i slutet av 2018 efter anklagelser om att han betett sig illa, något som han själv refererat till som ”snedsteg” i förhållande till kollegor.

I ett uttalande från november 2017 sa han att han uppmärksammats på att han fått vissa kollegor att känna sig ”obekväma”:

”Jag vill särskilt be om ursäkt till de som har fått motta en kram de inte velat få eller andra gester som de känner gått över gränsen på nåt sätt. Oavsett hur välvillig min avsikt har varit har alla rätt att sätta sina egna gränser”.

”Toy story”-filmserien har varit en av Pixars mest framgångsrika sedan den första filmen släpptes 1995. 2006 köptes Pixar av Disney och den senaste ”Toy story”-filmen kommer på bio i Sverige med premiär 30 augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE