Mejla

Lena Mellin

SD är inga Sverigevänner

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmie Åkesson kallar sig Sverigevän.
Men han svärtar ner Sverige i en lögnaktig artikel i den amerikanska prestigetidningen Wall Street Journal. Det är inte särskild sverigevänligt.

Foto: TT
Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson.

När Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson håller tal kallar han alltid publiken för Sverigevänner. För säkerhets skull upprepar han det ett flertal gånger för att det riktigt ska gå in.

Man ska förstå det som om han och hans åhörare är de enda Sverigevännerna. Alla andra är emot Sverige.

Nu har Sverigevännerna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, fått en lögnaktig artikel om Sverige publicerad i Wall Street Journal. De är alltså inte några Sverigevänner, de vill landet illa.

Bland annat hävdar de att islam nu är den näst största religionen i Sverige. Varför ordet nu finns med är oklart eftersom islam varit näst största religion i årtionden om man ser till vilka svenskar som har rötter i muslimskt dominerade länder. Men antal medlemmar i olika muslimska församlingar uppgår enligt den färskaste statistiken enbart till 137 000, obetydligt fler än landets katoliker.

Artikelförfattarna, Sverigeovännerna Åkesson&Karlsson, hävdar också att 300 personer som stridit för IS tas emot med öppna armar av den socialistiska regeringen när de återvänder hem. För det första har inte 300 personer återvänt, många dog i den väpnade kampen för kalifatet.

För det andra tas de inte emot med öppna armar. I Sverige är det sedan våren 2016 straffbart att kriga för utländsk terrorgrupp, eller bistå dem med pengar. Två återvändande krigare dömdes nyligen till livstids fängelse av Göteborgs tingsrätt.

För det tredje är regeringen inte socialistisk. Socialdemokraterna kallar sig för det, i alla fall i högtidliga sammanhang. Men Miljöpartiet? Nix, pix. De anser sig knappt höra hemma på höger-vänsterskalan.

Men varför sprider Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson lögner om Sverige i ett internationellt prestigemedium? Givetvis för att de tror att de tjänar på det.

Artikeln är skriven för att stötta president Donald Trump som först antydde att Sverige utsatts för ett terrordåd i fredags och sedan försökte skyla över klavertrampet med att säga att flyktingmottagandet lett till upplopp och kriminalitet. De kravaller som blossade upp i Stockholmsförorten Rinkeby två dagar efter hans tal hade dock ingenting med flyktingar att göra utan, som vanligt, social alienation utnyttjad av kriminella.

Artikeln är smart, om man ser den ur Åkesson och Karlssons ögon. De placerar sig på samma nivå som USA:s president och vad kan göra dem större i de egna sympatisörernas ögon än just det.

Att det är en, som Sverigedemokraterna nog skulle uttrycka det, opatriotisk handling struntar de i. Ändamålet helgar medlen.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin

Publicerad: