Maradonas advokat: ”Kriminell idioti”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Diego Maradonas advokat Matias Morla vill utreda omständigheterna kring fotbollslegendarens död.

Det ska ha gått tolv timmar innan medicinsk personal såg till honom och ambulansen dröjde i en halvtimme.

– Det är ett idiotiskt brott, säger han.

Diego Armando Maradona dog av en hjärtattack i sitt hem i Tigre i norra Buenos Aires.

Nu vill hans advokat Matias Morla starta en undersökning kring vad han i hård kritik kallar ett oförklarligt och idiotiskt brott.

– I dag är en dag med djup sorg, sorg och eftertanke. I mitt hjärta känner jag förlusten av en vän som jag har hedrat med lojalitet fram till den sista dagen. Jag har personligen tagit farväl, ceremonin måste vara ett intimt och personligt ögonblick, säger Matias Morla i ett officiellt uttalande på sociala medier.

Vill gå till botten

Nu vill han inte att omständigheterna kring Maradonas död på något sätt ska förbises.

– Enligt vad åklagare sagt är det oförklarligt att Diego inte hade någon uppmärksamhet eller kontroll från den medicinska personalen under tolv timmar. Ambulansen tog mer än en halvtimme att anlända, det är kriminell idioti. De här faktauppgifterna får inte gå obemärkt förbi och jag ber om att det undersöks ända till slutet. Som Diego sa till mig: ”Du är min soldat, som agerar utan nåd”, säger Matias Morla.

”En ovanlig död”

Alfredo Cahe som har varit en av läkarna till Maradona är av samma åsikt som advokaten.

– Det är åtminstone en ovanlig död, Diego behandlades inte ordentligt. Han borde ha varit på sjukhus, en patient i hans tillstånd ska inte under några omständigheter skrivas ut efter en vecka. Att skicka hem honom var dumt och ett misstag, dessutom borde han ha haft en adekvat läkare vid sin sida som kunde hjälpa honom i nödsituationer, säger Alfredo Cahe enligt sajten CalcioMercato.

Splittrade familjen

Akut hjärtsvikt, förstorat hjärta och lungödem har angetts som dödsorsak i den preliminära läkarrapporten.

– För att definiera Diego i detta ögonblick av stor tomhet och mycket smärta kan jag säga att han var en bra man. Han var den bästa fotbollsspelaren i historien och han var en ärlig människa. Vila i fred, bror, säger Matias Morla.

Advokaten har tidigare varit omstridd, Maradonas döttrar Dalma och Giannina har kritiserat honom för att hans inflytande ska ha för pappan och barnen längre från varandra.

Argentinas president Alberto Fernandez har utlyst tre dagars landssorg, Diego Maradona ligger under den tiden på lit de parade inför tiotusentals besökande i presidentpalatset Casa Rosada i Buenos Aires.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.