Fullbokat i fjällen – Tegnell varnar: Var beredd att ställa in resan

Av: Daniel Bergholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Stora delar av Skistars anläggningar är i dagsläget bokade inför vintern, trots att det är långt kvar till öppning.

Då varnar Statsepidemiolog Anders Tegnell för att lokala restriktioner kan tillämpas och att semestrar kan påverkas.

– Vi måste vara inställda på att resor kan bli inställda med väldigt kort varsel, säger Anders Tegnell till Aftonbladet TV.

När smittspridningen var som störst i samhället under våren tvingades skidanläggningarna stänga igen.

Företaget Skistar har många anläggningar i Sverige och farhågor har funnits inför vintern. Men i stället har trycket varit större än på länge och försäljningen har ökat med 10 procent, i jämförelse med samma period förra året. Men det innebär inte att det blir siffran vid årets slut.

– Vi tror mer att det finns en tendens att folk bokar tidigt. Trenden är också att resor inom Sverige ökat. Det har så klart fått sig en skjuts med covid, säger Stefan Sjöstrand, VD för Skistar.

Anders Tegnell säger att det kan bli problematiskt att resa i vinter, även om det bara är till de svenska fjällen.

– Om smittspridningen ökar på specifika platser så kan dessa resor bli väldigt olyckliga att genomföra den här vintern.

Anders Tegnell.
Foto: CAROLINA BYRMO
Anders Tegnell.
Foto: TT

Förberedelser har gjorts för att gästerna ska kunna hålla avstånd, vilket Stefan Sjöstrand känner sig trygg med. Skistar har också haft samrådsmöten med bland annat kommuner, landsting och vården på deras destinationer.

– Allt från skidliftar till besök i restauranger har vi gått igenom för att se till att människor ska kunna hålla distansen.

Samtidigt har företaget förberett sig på att allt kan hända.

– Vi har planerat för olika scenarier – det vore konstigt annars när vi befinner oss mitt i en pandemi, säger Stefan Sjöstrand.

Afterski var en het debatt när corona slog till i våras och beteendet hos gästerna kritiserades från många håll. Skistar arrangerar ingen egen afterski – men i dialog med restaurangerna planeras i år ingen traditionell afterski.

– Vi har i stället utvecklat en “häng efter sväng”. Där kan gästerna hänga och dricka något gott, men de ska sitta ner. Det kommer bli en annan upplevelse än vad det varit rent historiskt.

I den pågående pandemin kan bokningsförsäkringar bli viktigt för gästerna och hos Skistar finns det lite olika regler att förhålla sig till.

– Utan försäkring har du 42 dagar innan möjligheten att avboka och med försäkring så har du 21 dagar öppet köp. Blir du sjuk efter det så kan du få pengarna tillbaka med ett sjukintyg.

För att det ska vara möjligt att genomföra vintersäsongen på ett bra sätt är mycket upp till gästerna.

– Det är oerhört viktigt att gästerna stannar hemma vid minsta symptom. Det handlar om att vara solidarisk med samhället, avslutar Sjöstrand.

Foto: Skistar
VD Stefan Sjöstrand är inte orolig inför vintern
Publicerad: