”Män i rånarluvor sparkade ner mig”

Överfölls när han kom hem på kvällen

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Roland Dunebäck efter överfallet.
Foto: Privat/Bildbyrån
Roland Dunebäck efter överfallet.

Roland Dunebäck, 55, kom hem från ett träningspass med Djurgårdens boxning.

Då attackerades och misshandlades han av okända män i svarta kläder och rånarluvor.

– ”Pang”, sa det bara. Jag hade ingen chans att värja mig, säger han till Sportbladet.

Roland Dunebäck är tränare och ordförande i valberedningen för Djurgårdens IF Boxing. Han misstänker att det som skedde i tisdags kväll var en noggrant utstuderad och planerad attack från personer som tidigare haft koppling till klubben och som nu vill honom illa.

– Personerna som gav sig på mig gjorde det här väldigt medvetet. Misshandeln pågick i tre–fyra minuter, sedan så … vips! Och så var de borta, säger han.

Dunebäck tror att en 2,5 år gammal tvist är motivet till attacken. Då, våren 2018, blev hans valberedning enligt hans egen utsago ”överkörd” på boxningsklubbens årsmöte och en person med kriminell bakgrund tog plats i styrelsen.

Senare samma sommar blev denna person omskriven i media.

– Då blev jag utpekad som ”läcka” och fick ta emot många hot, säger Duneback.

Vid årets årsmöte uppstod en ny dispyt.

– En person stoppades från att komma in i styrelsen, vilket föranledde en turbulent debatt. Och hur jag än vrider och vänder på detta så hittar jag ingen annan förklaring än att det är detta som lett till att jag nu blivit attackerad, säger Dunebäck.

”Väldigt dramatiskt”

Han hade precis kommit hem till sin lägenhet i Hässelby när attacken skedde.

– Direkt när jag öppnade porten så sprang två – eller tre, jag är inte helt säker – personer iklädda svarta kläder och rånarluvor in och sparkade ner mig.

Kunde du påkalla hjälp?

– Nej, men jag kunde resa mig upp och ta mig in i lägenheten där min då mycket omskakade sambo fick syn på mig och ringde polisen. Det var väldigt dramatiskt. Läppen hade spruckit så jag blödde en hel del.

Har du polisanmält händelsen?

– Jajamän. Och jag ska träffa min utredare och fylla på anmälan i morgon (läs: torsdag), säger Dunebäck.

”Mår okej”

Från sjuksängen på S:t Görans sjukhus publicerade han en statusuppdatering på Facebook med en bild på sig själv och med den tillhörande hälsningen:

”Som valberedare i en boxningsförening gäller det att stå upp för demokratin, när odemokratiska krafter, långt utanför ringen, brutalt skickar en till sjukan”.

Hur mår du nu?

– Efter omständigheterna helt okej. Jag har fått ett sår på hornhinnan, men det kommer läka. Jag har inte fått några större fysiska skador, däremot blir det lite jobbigt att gå ut efter det här. Man kommer nog titta sig bakom axeln.

Har du personer inom klubben som stöttar dig?

– O, ja. Jag har fått många kondoleanser.

Hur ser du på att vara kvar i klubben efter det som inträffat?

– Å ena sidan blir man ju rädd när det kommer folk till ens hemadress, å andra sidan är det här ett riktigt skamgrepp på föreningsverksamheten och allt som över huvud taget försöker andas ordet föreningsdemokrati. I det här fallet är det ju inte jag som privatperson som åkt på däng utan jag som valberedare och det känns – på ren svenska – förjävligt. Men ja, jag vill vara kvar i klubben, säger Roland Dunebäck.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN