Frias för Madonnabild med regnbågsgloria

Av: 

TT

Publicerad:
Polska aktivister utanför domstolen i Plock.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Polska aktivister utanför domstolen i Plock.

NYHETER

De åtalades för att ha spridit bilder av jungfru Maria i regnsbågsgloria och riskerade fängelse för att ha kränkt religiösa känslor. Men nu frikänns tre hbtq-aktivister av polsk domstol eftersom de inte anses ha haft som uppsåt att kränka någon.

– Målet för aktivisterna var att visa stöd för hbt-individer, att kämpa för deras lika rättigheter, säger domaren Agnieszka Warchol i Plock.

Polen beskrivs ofta som ett av de mest homofobiska länderna i Europa. Flera småstäder har utropat "hbtq-fria zoner", ärkebiskopen har kallat hbtq-aktivism den "regnbågsfärgade pesten" och det styrande Lag och rättvisa (PIS) anklagas för att piska upp hatiska känslor.

Fallet i Plock går tillbaka till 2019 när affischer föreställande jungfru Maria började dyka upp på soptunnor och bajamajor nära en kyrka. Bilderna liknande den för Polen ikoniska Svarta madonnan i Czestochowa– men med regnbågsgloria.

Tidigare den veckan hade PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski kallat hbtq-rättigheter "ett hot".

Aktivisterna borde aldrig ha ställs inför rätta, anser Amnesty International. "De riskerade två års fängelse bara för att de har stått upp för hbtq-rättigheter i ett klimat av hat och diskriminering i Polen" skriver människorättsorganisationen i ett uttalande.

Publicerad: