Mejla

Malin Wollin

Mannens mest ömtåliga är inte vad du tror

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Var, när och hur började historien med män och pulkors känsliga underrede?

Hur gick det egentligen till när alla män överallt i alla tider blev så rädda för fenomenet ”pulka som dras över asfalt?”

Jag har aldrig stött på en man som inte blir antingen arg, rädd, ledsen eller får panik när man inte genast häller ut overallbarnet på marken och omsorgsfullt bär farkosten av plast för nittionio kronor över sjuttio centimeter blottad cykelväg.

AKTA!

Vilken liknelse ska jag rafsa fram för att ni ska hålla med mig?

Kanske den här:

Alla män i alla tider överallt tycker att en pulka på naken asfalt är som att ta fram Globalkniven man fick i bröllopsgåva och använda den till att rista en tweet på kommunhuset.

För alltid förstörd. Men vad är det som förstörs?

”Hur gick det egentligen till när alla män överallt i alla tider blev så rädda för fenomenet ’pulka som dras över asfalt?’”, undrar Malin Wollin.
Foto: TT
”Hur gick det egentligen till när alla män överallt i alla tider blev så rädda för fenomenet ’pulka som dras över asfalt?’”, undrar Malin Wollin.

En pulka är räfflad plast, ingen valla, ingen omsorg. Bara något fult från Maxis sportavdelning som ligger ovanpå annan skit i garaget som aldrig används eftersom vi ej bor i vinterland.

Men så blir det lite snö och alla män överallt i alla tider springer till garaget och hämtar billig seg ful plast.

Och sen måste man VERKLIGEN VARA FÖRSIKTIG.

En man jag lever med har inga problem att laga middagar i stekpannor där den lossnade beläggningen hänger ut över kanten som slamsor av malignt melanom som väntar på att få hända.

Men akta pulkan, den blir förstörd!

Om ni har män, om ni känner män; hälsa dem från mig.

Det där lät lössläppt.

Jag menar: hälsa dem att jag har dragit pulkor med barn långa sträckor i asfalterad terräng. Asfalt med löst grus i olika storlekar på kornen. Skärvor av glas mot det oskuldsfulla. Varje eftermiddag hämtar jag min treåring på förskolan och drar honom över övergångsstället så att vi skaver av de vita ränderna. Kommunen får skicka faktura, jag tänker inte sluta. Hur det låter? Så att folk i
Algutsrum får skärskador i trumhinnan.

Ibland ser jag en man på andra sidan trottoaren som höjer ögonbrynen högre än om jag hade dragit ungen i öronen till andra sidan gatan.

 

Kan det vara så att pulkan står för något annat?

Är det själva manligheten som dras i smutsen?

Pulkan är okej. Pulkan tar ingen skada, den har plågats svårt i tio års tid och ändå glider så fint ner för backen, faktiskt snabbare än de flesta.

Spänn av. Pulkan är plastic, och plastic är fantastic. Förutom när man handlar på Ica och måste ta en plastpåse för att papperskassarna är slut.

Då tänker jag alltid att en isbjörn dog ifrån sin familj och att det var mitt fel.

En isbjörn kom aldrig hem igen.

Men hans pulka mår bra.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE