Mardrömsgranne inför rätta – kan fällas av fimp-dna

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fimpar på balkongen och bolmande moln från rökande grannar är sällan poppis.

Men i ett hyreshus i Malmö har en man på andra våningen tagit grannosämjan ett steg längre.

Nu har mannens glödande fimpar räckt hela vägen till åtal.

Mannen hade bara hunnit bo i Malmö i ett par månader innan terrorn mot grannfamiljen började. Enligt familjen har mannen kastat in allt från ägg till bananskal på deras altan. Vid flera tillfällen har mannen även kastat glödande fimpar, något som nu lett till åtal.

Fimparna har förstört såväl trätrall som utemöbler – och hade till och med kunnat leda till en lägenhetsbrand, enligt ett sakkunnigt utlåtande från räddningstjänsten. Förutom polyesterfiltar och bordsunderlägg gjorda av sjögräs fanns bland annat en dunk bensin på altanen.

Ovälkommet fimpregn på grannens altan.
Foto: Polisen
Ovälkommet fimpregn på grannens altan.

NFC har granskat ciggen

Efter att familjen polisanmält mannen ett flertal gånger på grund av rädsla för brand, har polisen har låtit Nationellt forensiskt centrum undersöka fimparna.

De har mycket riktigt gett full DNA-träff på grannen. Mannen åtalas nu i Malmö tingsrätt för allmänfarlig vårdslöshet vid två tillfällen under våren 2019.

Enligt honom själv har fimparna hamnat där av misstag. Något som dock motsägs av vittnen i hyreshuset, som säger sig ha sett hur mannen medvetet siktat mot familjens uteplats.

Men åtalet mot grannen stannar inte där.

Foto: Polisen
Den åtalade rökaren bor inte längre kvar i fastigheten.

Drämde hammare i dörren

Han anklagas dessutom för att vid ett annat tillfälle ha slagit hål i familjens dörr med en hammare – vilket han också erkänner att han gjort, ”ganska hårt”.

– De sitter uppe till fem på nätterna, sitter och skriker på gården. De är störiga, så i kväll tappade jag humöret och gick ner och bankade på dörren, säger mannen i polisförhör enligt förundersökningen.

Foto: Polisen

Någon närmare förklaring än så till mannens agg mot familjen finns inte.

På grund av hammarattacken åtalas mannen även för ofredande gentemot familjen samt skadegörelse gentemot fastighetsägaren.

Familjen kräver 48 000 kronor i skadestånd för de förstörda möblerna, samt ett icke angivet belopp för kränkning. Fastighetsägaren begär 15 000 kronor för att ersätta ytterdörren.

Grannen bor inte längre kvar i huset.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN