Falkenberg jublar: ”Vi har världens läge nu”

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:

FOTBOLL

FALKENBERG. Uträknade i botten.

Men Falkenbergs skrällseger mot Djurgården vänder upp och ner på förutsättningarna.

– Lagen runt oss har det nog lite jobbigt nu. All press är på dem, vi har världens läge nu, säger Marcus Mathisen.

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Att Falkenberg skulle ha en god chans att vinna den allsvenska publikligan 2020 var det absolut ingen som trodde i vintras. Och inte speciellt många fler trodde på allsvenskt spel 2021 för hallänningarna. 

Men efter 3-2 mot Djurgården, inför 300 åskådare, ser båda bitarna ut att ha goda möjligheter att infrias.

– Mycket viktiga poäng här, samtidigt som lagen runt omkring oss tappar poäng. Otroligt viktigt, säger Marcus Mathisen.

Tre gånger tog Falkenberg ledningen. Två gånger kom Djurgården tillbaka. Men när Mathisen tryckte in 3-2 med dryga kvarten kvar så orkade inte ”Blåränderna” kvittera igen. Extra psykologiskt var att alla tre målen kom på fasta situationer.

– Vi är ett fysiskt starkt lag, vi vinner oftast förstaduellen och då blir det andrabollen som är viktig. Och i dag kunde vi tajma det perfekt.

Falkenberg har legat fast i botten under stora delar av säsongen. Men när Kalmar kryssade mot Sirius och IFK Göteborg förlorade mot Örebro, så hoppade man plötsligt upp på kvalplats med fyra omgångar kvar. Och bara en poäng upp till IFK Göteborg på fast mark.

– All press är på dem. Göteborg förlorade i dag, det måste vara jobbigt för dem. Vi får se om Helsingborg tar poäng i morgon, men Malmö känns tunga. Så vi har världens läge nu, säger Mathisen. 

Fick hjälp av publiken

Skrällsegern mot den forna tabelltvåan Djurgården var inte bara en match som tog Falkenberg uppåt i tabellen. Det var också den första matchen i årets allsvenska som spelades inför publik. 300 personer, 150 på vardera långsida, jublade ikapp med hemmaspelarna. Liksom de tre röststarka hemmasupportrarna som hängde över staketet utanför den ena kortsidan och sjöng i princip konstant matchen igenom.

– Haha, jag trodde hela tiden att det var en polisbil som kom med sirenen på. Men de grabbarna hjälpte oss otroligt mycket. 

Hur var det att spela inför publik igen?

– Kul, otroligt kul att få höra dem igen. Det kanske var det som gjorde att vi orkade vända i dag. Vi hörde dem hela tiden, innan, under och efter matchen. När det var lite tungt efter Djurgårdens mål så var det de som triggade igång oss. 

Foto: Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.