Nordkorea avfyrade robot vid kinesiska gränsen

avChristoffer Nilsson, Daniel Nilsson

Nordkorea uppger att man haft ett framgångsrikt test av en interkontinental robot – och att man har kapacitet att slå till var som helst i världen.

USA svarade på uppskjutningen med att Twitterhåna diktator Kim Jong-un.

”Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv?”, skriver president Donald Trump.

1 av 4

Nordkorea har testskjutit ytterligare en missil bara en månad efter den senaste uppskjutningen.

Missilen ska ha avfyrats i närheten av staden Banghyeon i närheten av den kinesiska gränsen vid 02.45 -tiden natten mot tisdagen.

Enligt BNO News handlar det om en missil av ballistisk typ som endast kan kontrolleras en kortare sträcka men har kapacitet att nå den amerikanska delstaten Alaska.

USA:s militär uppger att missilen ska ha färdats i ungefär 40 minuter innan den senare ska ha landat i Japanska havet, 930 kilometer från avfyrningsplatsen.

Trump svarar med Twitterhån

USA:s president Donald Trump kommenterade händelsen via Twitter med ett tydligt hån mot Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

”Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv? Svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer tolerera det här mycket längre. Kanske kan Kina sätta stark press på Nordkorea och få detta nonsens att upphöra en gång för alla”, skriver han.

Under tisdagsmorgonen, svensk tid, tillkännagav Nordkorea att uppskjutningen var lyckad. Man bekräftade även att det rörde sig om en interkontinental ballistisk robot.

Enligt Nordkorea var testet ett bevis på att man har kapacitet att slå till var som helst i världen, skriver Reuters.

Det är Nordkoreas första lyckade uppskjutning i sitt slag.

Sydkorea i krismöte

CNN rapporterar att sydkoreanske presidenten Moon Jae-in ska ha kallat till ett nationellt säkerhetsmöte för att diskutera uppskjutningen.

Japan har fördömt Nordkoreas agerande.

Enligt AFP uppmanar Kina till återhållsamhet från ”alla inblandade parter”.

President Donald Trump höll så sent som i lördags en presskonferens där han meddelade att tålamodet med Nordkorea var slut.

ARTIKELN HANDLAR OM