Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Istället för anspänning – harmoni

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR ÅN

Landslagsårets två viktigaste matcher ligger runt knuten men allvaret tycks ännu inte ha gått upp för Janne Anderssons gäng.

Vi får hoppas att anspänningen tilltar men att spänningen uteblir mot Luxemburg på lördag.

En av årets viktigaste herrlandskamper är bara en dag bort, men den där spänningen som brukar ackompanjera kvalhöstens slutspurt lyser ännu med sin frånvaro. Den brukar avslöja sig på träningarnas tvåmålsspel, i extra vaksamma spelarögon på pressträffarna och åtminstone ett eller två defensiva svar på enkla frågor.

Men förutom Victor Lindelöf Nilssons stoiska uppenbarelse i mötet med medierna i onsdags, som handlade mer om den tuffa säsongsstarten i Manchester United än VM-kvalet, verkar Janne Anderssons landslag nästan vara på träningsläger.

Kanske maskerar de bara koncentrationsnivån ovanligt väl. Kanske jobbar de helt enkelt inte med nerver.

Istället för anspänning: harmoni.

Landslagets nya generösa mediepolitik är förstås möjlig för att Janne Anderssons gäng inte behöver anpassa sig till en enskild superstjärnas solsystem. Symptomatiskt nog har Sverige spritt ut målskyttet på tio spelare under VM-kvalet hittills, som för att riktigt illustrera att det här är en grupp som är ett lag som är ett kollektiv som drar åt samma håll.

Att spöa Luxemburg inför en utsåld nationalarena är inte så lätt som det låter.

Nollade Frankrike

Hobbygänget från den lilla finansenklaven mitt i Europa stod för en av landets största triumfer någonsin när man nollade Frankrike borta i början av september. Luxemburg vet att motståndarens ångest stiger med varje mållös minut som går.

Femtiotusen fans friska humör på Friends Arenas kan mycket väl gå över i tyst frustration med 75 spelade minuter och 0–0. Det kommer inte att göra susen. Sverige är dessutom är betjänta av en mindre islossning för att möta Holland med god målskillnadsmarginal i slutomgången på tisdag.

Det fina med Janne Anderssons landslag är att man vet exakt vad man får när de gör exakt vad de kan. Stabila segrar med guldkant mot tröga öststatskolosser som Vitryssland. Tunga bortaförluster mot Bulgarien om det fuskas en aning i defensiven. Osannolika segermål från mittlinjen om alla stjärnor står rätt (utom de i motståndarlaget som måste stå fel, i alla fall målvakten).

Svenska fotbollförbundets marknadsavdelning lär numer beta av klasslistan i alfabetisk ordning för att välja vem som ska få pryda matchaffischerna. Den här gången har turen kommit till Ola Toivonen och det finns förstås något sympatiskt med det. Toivonen var petad när Sverige spelade EM senast, men fick en livlina tillbaka till landslaget när Zlatan Ibrahimovic tackade för sig förra sommaren.

Skillnaden mellan Zlatans XL-aura och Ola Toivonens bruksortsframtoning är också berättelsen om svensk landslagsfotbolls relativt framgångsrika växelverkan mellan framtid, dåtid och nutid.

”De här tråkiga du vet”

Frågan är om någon svensk spelare i Playstation-generationen har kortare avstånd mellan dobbskor och gräsmatta än Toivonen.

Om Sveriges förhoppningar att knipa förstaplatsen i gruppen:

– Jag har svårt att se Frankrike tappa poäng. Vi får koncentrera oss på playoff-platsen.

Hur de ska spela mot Luxemburg:

– Det här tråkiga du vet; bra rörelse, bra passningstempo, sätta defensiven.

Om Friends gräsmatta:

– Jag har sett bättre.

Jag träffade Toulouse-svenskarna Toivonen och Jimmy Durmaz i Frankrike förra säsongen och lovade att komma tillbaka för att se en match längre fram.

– Du, det är inte mycket att se, svarade Toivonen.

Det är väl inte säkert att lördagens match blir så mycket att se heller, men ett par mål åt rätt håll och en värdig avslutning på det ordinarie landslagsåret i Solna kan man begära.
Gärna lite anspänning, helst inte för spännande.

Sverige ska möta Luxemburg i en kvalmatch, Ola Toivonen är fotbollsförbundets affisch-pôjk, det börjar bli kallt i Stockholm och gräsmattan på Friends Arena lämnar en hel del i övrigt att önska.

Vad finns det att inte gilla?

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

avJohanna Frändén