Mejla

Peter Kadhammar

Trumps vansinnigaste minister vill införa svensk skolmodell

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DREW ANGERER / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Världens mest ansedda tidning, New York Times, varnar i en ledare för Donald Trumps vansinnigaste ministerutnämning, Betsy DeVos.

Tidningen beskriver en kvinna som med hjälp av ärvd förmögenhet driver sina ideologiska käpphästar utan att veta särskilt mycket i sak. Valet av DeVos har även fått republikaner att protestera och för första gången i USA:s historia tvingades vicepresidenten lägga utslagsröst i Senaten för att valet av minister skulle godkännas.

DeVos är nu Trumps utbildningsminister.

”Få exempel är mer talande för herr Trumps förakt för den federala regeringens avgörande roll för att lyfta Amerikas skolbarn än valet av fru DeVos”, skrev New York Times för några dagar sedan.

Hon har, påpekade tidningen, visat närmast total okunnighet om det område hon ska ansvara för. I senatens utfrågning inför utnämningen svarade hon som en ideologisk robot på sakfrågor utom när hon klämde i med ett uttalande som gjorde henne till åtlöje. Hon vill inte ha vapenfria zoner runt skolorna eftersom det kan behövas gevär och pistoler för att skjuta eventuella grizzlybjörnar.

”Nomineringen av Betsy DeVos handlar inte om att förbättra den allmänna undervisningen eller att hjälpa barnen i de kommunala skolorna att lyckas; den handlar om att spränga systemet i luften utan att ha en aning om vad som kommer sedan”, skrev New York Times.

Den rekordartat kontroversiella nomineringen fick en intressant sidoeffekt. Två republikanska senatorer röstade med Demokraterna och mot presidenten i denna fråga. Donald Trump har alltså utan avsikt brutit upp den förstenade amerikanska blockpolitiken.

Så vad är det Betty DeVos vill göra?

Hon tänker införa friskolor, dra in federala anslag till kommunerna och omvandla dem till skolpeng. Ungefär som i Sverige.

Detta förklarar varför Donald Trump på flera valmöten förra vintern framhöll svenska skolor som föredömen.

En sådan reform, skriver New York Times, kommer att dränera de kommunala skolorna på medel de så väl behöver. Utnämningen av DeVos är av stor betydelse för nationens framtid.

Vad tidningen förstår, och även Trump och DeVos, är att om man en gång genomför en sådan grundläggande förändring är det omöjligt att gå tillbaka till det gamla systemet. Även om det var bättre för landet som helhet.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad: