SVT-piken mot Malou efter Greekazo-mötet

Belinda Olsson sågas för sitt hån mot TV4-konkurrenten

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Belinda Olsson och SVT:s ”Opinion live” driver med Malou von Sivers kritiserade intervju.

Men nu sågas SVT-konkurrenten i sociala medier med ord som ”pinsamt” och ”kränkande”.

– Det är skittråkigt, för det var inte vad vi ville. Men om många uppfattar det så, så kan man inte vara tondöv och säga att det inte är så, säger Olsson.

Tillsammans med hashtaggarna #maloueftertio, #greekazo och #malouvonsivers väljer SVT:s debattprogram ”Opinion live” och programledaren Belinda Olsson, 45, att håna konkurrenten Malou von Sivers, 66, för hennes kritiserade intervju med rapparen Greekazo, 18.

På sitt Instagramkonto har tv-programmets redaktion publicerat ett videoklipp där Belinda Olsson försöker sig på att rappa för att tipsa om ord man kan rimma på utan knarkreferenser.

1 av 3 | Foto: Peter Knutson/TV4
Malou von Sivers, 66.

”Blev så inspirerad av Malou”

”Belinda blev så inspirerad av Malous intervju med Greekazo att hon nu lanserar ett eget initiativ för att hjälpa alla hiphopartister få till rappa verser fria från knark och våld”, står att läsa som förklaring till videoklippet från SVT:s ”Opinion Live” som denna vecka sänds för allra sista gången.

TV4-profilen von Sivers kritiserades förra helgen för sin intervju med den svenska rapparen, där hon bland annat frågade honom om han inte skulle kunna rappa om andra saker än knark och våld. Von Sivers kritiserades också för att hon lät också TV4-kollegan Anders Öfvergård, 51, delta i intervjun och även han ifrågasätta att Greekazo rappar om kriminalitet.

Under förra veckan växte kritiken mot Malou von Sivers och TV4, bland annat från rapstjärnan Einár, 17:

– Jag tycker att det var fel gjort. Situationen blev fel, sa han då.

SVT sågas: ”Äcklar mig”

Men att konkurrenten SVT hakar på kritiken, med Belinda Olssons rap-video, har inte heller fallit väl ut. Programmets Instagramkonto har fyllts med kritik mot videon:

”Det här var det mest pinsamma och kränkande mot människor jag nånsin sett på tv. Är det så här man skämtar om vad som händer i förorter? Lärde ni er ingenting från Malou. Wow, ni har tappat det verkligen”, skriver en följare.

”Varför är det ingen på SVT som tänker? Detta är helt absurt”, skriver en annan.

Bland personerna som kommenterar klippet finns det en del som skriver uppmuntrande och använder skratt-symboler, men de allra flesta är kritiska:

”Ni äcklar mig med det här”, skriver en person.

”Skäms de inte?” skriver en annan.

SVT: Ville driva med de moraliska övertonerna

När Nöjesbladet når Belinda Olsson över telefon förklarar hon att videon spelades som en trailer inför förra veckans avsnitt av ”Opinion Live”.

– Vi gjorde videon för att vi skulle ta upp ämnet. Vi upplevde att det var en stor nyhet den veckan och ibland gör vi då trailers där vi försöker göra något satiriskt om ämnena. Vår tanke var att vi skulle driva med de moraliska övertonerna som vi uppfattade att TV4-intervjun hade inslag av, säger hon.

I efterhand tar hon till sig av kritiken.

– Den kritik som kommit är att vi raljerar med rapkulturen och slår nedåt. Det är skittråkigt, för det var inte vad vi ville. Men om många uppfattar det så, så kan man inte vara tondöv och säga att det inte är så. Men det var inte vår intention. Vi ville driva med intervjun och att man skulle uppfostra en typ av konstnär när man inte gör det med andra. Min slutsats är att jag inte ska sluta med mitt daytime job. Men ett bevis för att vi tar själva sakfrågan på allvar är den debatt som vi genomförde i programmet sen, säger Belinda Olsson.

Nöjesbladet har sökt Malou von Sivers.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM