Grönt ljus för gym och bad i Italien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.
Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT
Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.

Med den nya veckan kommer nya lättnader i de restriktioner som världens länder har infört för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Italienarna får nu gå och träna och bada, medan indier får flyga inrikes igen.

I större delen av Italien öppnar nu gym och badhus, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. För att undvika smitta införs dock hårda regler för verksamheterna, bland annat måste gymbesökare hålla två meters avstånd till varandra, och simanläggningarna får inte släppa in fler badgäster än att varje person har sju kvadratmeter bassängyta för sig själv.

I den hårt drabbade regionen Lombardiet, där bland annat Milano ligger, får sim- och träningssugna hålla sig till tåls ytterligare en vecka.

Ny trängselapp

I Tyskland ska fler tåg börja rulla. Samtidigt väntas järnvägsbolaget lansera en ny funktion i sin app, som ska göra det möjligt för resenärer att se vilka tåg som är relativt fullbokade, så att det blir möjligt att välja andra anslutningar, enligt Der Spiegel.

Danmark lättar på restriktionerna kring affärsresor, som ett led i fas 2 av landets återöppnande, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Exakt hur de nya reglerna ser ut är oklart.

– Över 800 000 danska jobb är kopplade till vår export. Många av dessa jobb kan försvinna om vi inte öppnar för affärsresor, säger den danske utrikesministern Jeppe Kofod (S).

Återupptar flygtrafik

Ungern öppnar samtidigt sin södra gräns för serbiska och ungerska medborgare, enligt landets utrikesminister Peter Szijjarto. Serbien lättade på gränskontrollerna mot Ungern redan i fredags.

Ungerska myndigheter bedömer att smittoläget är under kontroll i båda länderna. Landet har tidigare påbörjat en stegvis öppning av sina övriga gränser.

I Indien återupptas den inrikes flygtrafiken efter två månader, enligt The Times of India. Den första flighten mellan Delhi och Pune lyfte 04.45 på måndagsmorgonen.

Måndagsmorgonens flygtrafik har dock präglats av kaos, då vissa delstater infört egna begränsningar gällande antalet flyg som får lyfta, i vissa fall bara timmar före avgång. Till följd av detta har hundratals passagerare blivit strandsatta på flygplatser runt om i landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Öppnar helgedomar

Iran, det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av coronapandemin, öppnar flera större shiitiska helgedomar som varit stängda i två månader. På Shah Abdol-Azim-helgedomen i huvudstaden Teheran fick de munskyddsutrustade besökarna gå igenom en "desinfektionstunnel" och få sin kroppstemperatur mätt innan beviljades tillträde, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det palestinska styret på Västbanken har beslutat att börja häva coronarestriktioner som gällt under två månaders tid, meddelar premiärminister Mohammad Shtayyeh.

Beskedet kommer efter en tid av stadig minskning i antalet nya bekräftade smittofall.

Lättnaderna innebär att butiker och företag kan återuppta sin verksamhet från och med tisdag, medan offentliganställda kan återvända till sina arbeten på onsdag, efter id al-fitr.

Japans nödläge hävt

Även moskéer, kyrkor och parker kommer att öppna på nytt, men med krav på att besökare håller avstånd till varandra. Kaféer och restauranger kommer också att få öppna med vissa begränsningar som meddelas under de närmsta dagarna.

i Gaza, som kontrolleras av ett rivaliserande Hamas-lett styre, började man lätta på restriktioner redan för flera veckor sedan.

Totalt har drygt 400 fall av bekräftad coronasmitta rapporterats från Västbanken och Gaza, och tre dödsfall.

Japan, som i jämförelse med större delen av västvärlden drabbats lindrigt av pandemin med under tusen dödsfall, lyfter på måndagen det nationella nödläget i landet.

– Vi har väldigt stränga kriterier för när nödläget ska lyftas. Nu bedömer vi att vi har mött dem, säger premiärminister Shinzo Abe under en presskonferens, enligt AFP.

Publicerad:

LÄS VIDARE