Svagt uppåt på bostadsmarknaden

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Under juni steg bostadsrättspriserna med 1 procent i Malmö, centrala Stockholm och Göteborg medan priserna i övrigt stod stilla. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Under juni steg bostadsrättspriserna med 1 procent i Malmö, centrala Stockholm och Göteborg medan priserna i övrigt stod stilla. Arkivbild

Bostadsmarknad

Knappt märkbar men ändå. Så kan prisökningen på bostadsmarknaden under juni beskrivas, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik.

Prisutvecklingen under juni var i linje med de senaste månaderna som präglades av försiktiga rörelser.

– Tendensen är svagt uppåt generellt, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik.

Under juni steg bostadsrättspriserna med 1 procent i Malmö, centrala Stockholm och Göteborg medan priserna i övrigt stod stilla.

Jämfört med ett år sedan har bostadsrättspriserna i riket stigit 3 procent och villapriserna 1 procent, vilket är i linje med inflationen och långt ifrån de tvåsiffriga prisökningarna vi såg för några år sedan.

Bra investering på sikt

– Vi har fortfarande en bit kvar till de här tiderna när bostäderna var en fantastisk placeringsprodukt. Men det kanske inte är så man ska se det. Man ska väl bo och bor man där en längre tid har det visat sig att det har varit en bra investering, säger Hans Flink.

Malmö sticker ut på årsbasis med en prisökning på 7 procent på bostadsrätter i de centrala delarna och 8 procent i ytterområdena. Detta beror, enligt Hans Flink, på att Malmö har en betydligt lägre prisbild än Stockholm och Göteborg.

– Malmös medelpris på bostadsätter är ungefär hälften mot Göteborgs och en tredjedel jämfört med Stockholm så det är lätt att det blir höga procentsiffror. I kronor kanske det inte är så mycket, säger han.

Amorteringskravet en bromskloss

Antalet försäljningar var fler under det första halvåret jämfört med i fjol. Samtidigt tar försäljningarna längre tid än vad de gjorde för två år sedan när priserna var som högst. I dag tar det i snitt tio dagar från annons till försäljning.

En av faktorerna som hindrar priserna från att stiga mer är det skärpta amorteringskravet, anser Hans Flink. Mest märkbart är det i Stockholm och Göteborg.

Utanför storstadsområdena är försäljningsvolymerna större, vilket tyder på att flyttbenägenheten är stor, säger han.

– Men Stockholm pressas mycket mer av amorteringskravet eftersom prisnivån är mycket högre här.

Publicerad: