Londonborna demonstrerar – vill ha ny omröstning

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. I veckan sköts brexit upp med minst två veckor.

Nu demonstrerar hundratusentals på Londons gator – för en ny folkomröstning.

– Vi erbjuder en lösning på en kris som hotar våra rättigheter, vår levnadsstandard och vår miljö, säger förra Green Party-ledaren Caroline Lucas.

I veckan gick EU med på att skjuta upp Storbritanniens utträde ur unionen från den 29 mars – i alla fall med ett par veckor. Om inte parlamentet ställer sig bakom premiärminister Theresa Mays framförhandlade avtal så måste May och EU komma överens om en ny väg framåt innan den 12 april.

Under lördagen väntas hundratusentals samlas på Londons gator för att demonstrera för att denna nya väg innebär en ny folkomröstning om brexit. 

– I stället för att låte Theresa May skjuta upp allting till deadlinedagen så kommer hundratusentals personer att marschera till parlamentet och erbjuda lösning på en kris som hotar våra rättigheter, vår levnadsstandard och vår miljö, säger förra Green Party-ledaren Caroline Lucas, en av flera politiker som kommer att gå i tåget, till Independent.

1 av 8 | Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE


Fyra miljoner underskrifter

Senast detta hände var i oktober i fjol när 700 000 demonstranter tågade genom den brittiska huvudstaden för att stötta en ny omröstning.

Lördagens manifestation börjar klockan 13 svensk tid i Marble Arch vid Hyde Park och kommer sedan att röra sig via Park Lane, Green Park och Trafalgar Square ner till Westminster där parlamentet och premiärministerns hem på 10 Downing Street ligger.

Samtidigt pågår en stor kampanj online där på lördagsmorgonen över fyra miljoner invånare i Storbritannien har skrivit under att de vill häva brexit helt och hållet. Men när Theresa May under EU-mötet i Bryssel i veckan ombads kommentera uppropet sa hon att det inte spelar någon roll – brexit kommer inte att stoppas.

– Vi hade ett tydligt resultat att vi skulle lämna Europeiska Unionen, sa hon enligt Evening Standard.

– Vi sa, "här är omröstningen, vad är ert beslut?" Och vi kommer att leverera efter det. Och vi tror på att det är vårt uppdrag som regering och parlament att leverera enligt den omröstningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE