Mejla

Pernilla Ericson

”En ofarlig bikinibild” ska göra dig stenrik

Omskriven för porrmodeller – marknadsförs på TikTok

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT

Trump vill stänga ner TikTok i USA, eftersom Kina genom appen samlar in enorma mängder data från sina användare. Samma sak kan givetvis Facebook och andra populära sociala medier-forum anklagas för. Politiska kommentatorer hävdar dessutom att det var efter att unga på TikTok samordnat ett sabotage mot ett av Trumps valmöten som presidenten ilsknade till och ville förbjuda TikTok. Men den kinesiska videoappen, som på kort tid har slagit igenom stort bland unga användare, hamnar nu under lupp av andra skäl.

Debattören Gabriella Kärnekull Wolfe, grundare av nätverket #Intedinhora, slog larm på instagram om hur sajten Onlyfans får massor av skjuts och reklam på TikTok.

”Vet inte hur många videos jag har sett med unga tjejer som tipsar om Onlyfans och säger att de bara lägger upp bikinibilder och tjänar tiotusentals kronor per dag. Vilken 13-åring hade sagt nej till det?”

Onlyfans är ett forum där användare via prenumeration betalar kontoinnehavarna för tillgång till videosändningar, bilder och privata meddelanden. Dessutom kan man ge “dricks”, om man är nöjd med vad som levererats.

“Det finns inga nyanser. Det är videoklipp där man visar upp hur mycket pengar man tjänat och kommentarsfälten fylls av unga tjejer som pingar in sina kompisar och skriver att de bara måste skaffa Onlyfans.”

Yngre kunde registrera sig

Utåt frontar Onlyfans träningsprofiler som sägs tjäna multum på sina konton, men sajten har blivit omskriven för sina porrmodeller och sexsäljare. Under coronapandemin beskriver Onlyfans-profiler hur män är extra benägna att betala för avklädda bilder och framför allt kontakt. Varför är det då ett problem att Onlyfans marknadsförs på TikTok? TikToks officiella åldersgräns är 13 år, men betydligt yngre barn än så använder videoappen.

Om vuxna kvinnor vill klä av sig nakna, snuskchattta lite och tjäna pengar på det, så är det upp till dem. Gäller det minderåriga, så är det en helt annan sak.
Avklädda bilder via grooming har använts som utpressning för att kräva grövre bilder, med fruktansvärda följder. Med pengar som lockmedel kan användare pressa unga till att visa mer, göra mer. Onlyfans skyltar med en 18-årsgräns, men granskningar från BBC och Internetmatters.org visar att betydligt yngre flickor än så lyckats registrera konton där.

Säljer nakna bilder

“Om någon betalar över huvud taget slutar de snart och kräver mer”, påminner Gabriella Kärnekull Wolfe, som föreläser och sprider kunskap utifrån sina egna erfarenheter av att som 15-åring ha sålt sex. För henne började det med ett sökande efter bekräftelse på nätet, efter att hon utsatts för ett övergrepp.
Problemet finns i fler forum, som Snapchat Premium och Twitter.
BBC-dokumentären #Nudes4Sale visade att så många som en tredjedel av flickorna som säljer nakna bilder på Twitter under hashtagen är under 18.

Tillbaka till TikTok. I den lekfulla videoappen kan alltså unga möta budskapet att det är så lätt att tjäna pengar, om man bara bjuder på lite naket. Några ofarliga bikinibilder.

Lagstiftningen kopplad till de här problemen – hela vägen till “sugardating” – har visat sig tandlös. Mycket kan ske på den fronten.
Det där samtalet runt köksbordet har heller aldrig varit viktigare. Om gränser, om förövare på nätet, om att kunna prata om det man ser, om olika genvägar för att nå unga, om risker, om lockelsen med “enkla pengar”.

Vaksamheten runt ändrade beteenden – eller om unga plötsligt har större summor än vanligt att röra sig med – måste också finnas där. Ta snacket med dina barn.
För det finns andra som också försöker nå dem.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.