Gula västarna i ny protest – över 100 gripna

avJosefin Silverberg, TT

Över 100 personer har gripits av polis i Paris då proteströrelsen Gula västarna samlats för nya protester.

Bland annat protesterar de mot miljarddonationerna till återuppbyggandet av Notre-Dame.

Polisen har använt tårgas och distraktionsgranater för att skingra demonstranterna.

Demonstranter har drabbat samman med polis och kastat stenar mot dem, rapporterar AP.

Efter att demonstrationerna pågått i några timmar använde poliser tårgas och distraktionsgranater för att skingra folksamlingen. 137 personer har gripits och över 11 000 personkontroller har utförts, meddelar polisen.

Flera personer har skadats, uppger France24. Samtidigt har man försökt föra demonstranter till Place de la Republique där de har tillstånd att demonstrera. Soptunnor och scootrar har tuttats på, enligt AP.

1 av 2 | Foto: Francisco Seco/AP/TT
Demonstranter tar skydd bakom träpaneler vid sammandrabbningar i Paris.

Miljarddonationer till Notre-Dame väcker känslor

Gula västarna protesterar nu bland annat mot att stora summor pengar öronmärks till återuppbyggnaden av den brandhärjade katedralen Notre-Dame, när proteströrelsen anser att det ska läggas pengar på andra saker.

Polisen har förbjudit alla demonstrationer på ön i floden Seine där Notre-Dame ligger. Man utfärdade också demonstrationsförbud på paradgatan Champs-Élysées och utanför presidentens officiella bostad Élyséepalatset.

Protester har ägt rum i ytterligare ett antal franska städer under lördagen. Enligt inrikesdepartementet beräknas 2700 personer demonstrera i Frankrike idag, 9000 av dem i Paris.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Politik

Notre-Dame