Rosenberg: ”Det är ett skämt – absurt!”

avPer Bohman

UPPSALA.

Markus Rosenberg tycker att MFF är bra på konstgräs.

Men han hatar det ändå passionerat.

– Det är ett skämt. Absurt! De är två olika sporter. Jag har gnällt mycket om det här men någon gång ska det smälla, säger lagkaptenen.

För Markus Rosenberg är det en principsak. Han tycker att konstgräs är skit. Lagkaptenen poängterar att MFF i grunden är rätt bra på konstgräs, men att han alldeles oavsett inte vill se det i svensk fotboll. Så efter segern mot Sirius (1–0) gick Rosenberg – återigen – till hård attack mot underlaget.

– Det är ett skämt. Överlag alltså, konstgräs. Det blir två olika sporter. Jag har gnällt mycket om det här, men någon gång ska det smälla, säger Rosenberg och fortsätter.

– Det är absurt. Den här konstgräsmattan är rätt fin, för den är ju ny. Men det är ändå annorlunda. Den blir som en studsmatta. Det kan ni själva känna om ni går ut på den.

”Unga spelare klarar sig inte”

Han är som sagt noga med att påpeka att eventuella poängtapp eller dåligt spel på konstgräs inte är skälet till att han avskyr det så mycket.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Jag skyller aldrig något på konstgräs. Vi är bra där. Men det hör inte hemma i svensk fotboll. Det hämmar svensk fotboll! Kolla bara på unga spelare som är uppvuxna på konstgräs och ska ut i Europa. De studsar tillbaka efter ett halvår. Det är inte många som klarar sig där ute, för det är vitt skilda grejer.

”Hade aldrig tagit en konstgrässpelare”

De har helt enkelt inte lärt sig att spela bra på fotboll på vanligt gräs, tror Rosenberg.

– Hade jag varit sportchef ute i Europa hade jag aldrig tagit en spelare baserat på konstgräsmatcher. ”Jaha, han var på konstgräs. Nu måste vi se om han är duktig i en gräsmatch”. Men det här ligger inte på spelarnas nivå, det måste avgöras högre upp.

Rosenberg: ”Vi är på väg åt fel håll!”

På Studenternas IP var det naturgräs förra året, men på den nya arenan har Sirius alltså valt konstgräs. Det förbluffar Rosenberg.

– De har inte hunnit bygga färdigt arenan, men de har hunnit byta en fin gräsmatta mot plast. Vi är på väg åt helt fel håll. Mer och mer konstgräs. I Uppsala! Kolla hur fint väder det är i dag. Det är andra hemmamatchen för säsongen för Sirius och redan så varmt ute. Visst hade man kunnat ha en fin gräsmatta där ute? säger han och pekar mot planen.

Rosenbergs slutsats?

– Jag kommer aldrig säga något positivt om konstgräs. Man har ju gnällt tillräckligt egentligen. Men det måste avgöras högre upp. Sef och förbundet måste ta tag i det.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM