Mejla

Robert Laul

Laul: Hur kan du vara så säker, Enquist?

Publicerad:
Uppdaterad:

Pengarna kommer in, lovar Mats Enquist.

Jag undrar hur han kan vara så säker på det?

Allsvenskans plan är att flytta fram seriestarten ”11–15 veckor”. Antingen till juni eller juli. Det hänger samman med om fotbolls-EM flyttas eller inte:

* Flyttas EM kan allsvenskan starta i juni.

* Flyttas inte EM får seriestarten vänta till juli.

Det bestäms imorgon tisdag.

Ett önskescenario ser ut så här: att starten sker i juni med runt fem matcher, sedan krokar i liggande spelschemat från juli för att flyta på som planerat innan man lägger till sex omgångar i november och kanske in i början av december.

Det största problemet med en sådan lösning är att snabbt få ihop ett upplägg med arenor, polis och myndigheter för ett gäng matcher i juni under rådande omständigheter.

Det kommer att bli bökigt, men kanske inte omöjligt.

Serien fortsätter in på 2021?

Om allsvenskan däremot börjar i juli blir det problematiskt att få in serien under 2020. Visserligen kan det rulla igång smidigt utifrån omgång tolv enligt liggande julischema, men sedan ska i så fall elva omgångar petas in längs vägen och i november/december.

En lösning kan i så fall vara att slutföra allsvenskan i februari/mars 2021 med alla komplikationer det skulle innebära för kvalspel, svenska cupen med mera.

Det största problemet ser jag ändå som ekonomin.

Avtalen med Discovery och Unibet ska ge klubbarna i allsvenskan och superettan 700 miljoner kronor om året. 4,5 miljoner betalas ut varannan månad till de allsvenska klubbarna med start i april.

Generalsekreteraren för Svensk elitfotboll (Sef), Mats Enquist, lovar nu att pengarna kommer.

Men det är utifrån att alla matcherna kommer kunna spelas.

Ingen vet säkert ändå

Ingen vet ju säkert idag om coronvirusets spridning kommer tillåta fotboll ens i juli? Vem – förutom möjligen Mats Enquist – tar gift på att det kan spelas fotboll i Sverige i augusti?

Både statsepidemiologen Anders Tegnell och epidemiologen Joacim Rocklöv har exempelvis pratat om en ”andra våg” till hösten när temperaturen sjunker.

Var går smärtgränsen för Discovery och Unibet? Om det visar sig framemot sommaren att allsvenskan inte kan börja då heller, är Mats Enquist lika säker som idag på att ”pengarna kommer in”.

Det här är nya samarbetspartners för svensk fotboll. Mer opålitliga sådana än exempelvis Svenska Spel, vågar jag nog hävda.

Ju större problem i världsekonomin, desto fler företag kommer att se över sitt eget hus. Avgörande blir vad som står i avtalen, vilka skyldigheter Discovery och Unibet har, men också vilka möjligheter de har att dra sig ur.

Vad göms i det finstilta? För svensk fotbolls skull hoppas jag att det är just kännedomen om avtalens detaljer som gör att Mats Enquist är så säker som han låter.

Ett inte otänkbart scenario är att allsvenskan kan tvingas dra igång inför tomma läktare, för att tv- och spelbolagen ska få sitt.

avRobert Laul

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM